Zapiekanka z mięsem i ziemniakami

Przepis z programu Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

Zapiekanka z mięsem i ziemniakami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Kruche ciasto z łojem

375 g mąki z proszkiem*

175 g rozdrobnionego łoju

ok. 250 ml zimnej wody

 

Nadzienie

2 duże cebule, obrane i posiekane

700 g karkówki wołowej, pokrojonej na kawałki 4-5 cm

400 g ziemniaków sałatkowych, obranych i pokrojonych na kawałki 4 cm

400 g ziemniaków mączystych, obranych i pokrojonych na kawałki 4 cm

sól i pieprz

Przygotowanie:

Nadzienie:
Włóż cebulę i mięso do dużego garnka. Wlej tyle wody, by przykryła składniki i doprowadź do wrzenia. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu 1½ godziny. Dorzuć ziemniaki do garnka, dodaj sól i pieprz. Zamieszaj i gotuj jeszcze 30-35 minut, aż ziemniaki i mięso będą miękkie, a sos zgęstnieje. Spróbuj i dopraw do smaku. Odlej z garnka 300-600 ml płynu (tyle, by nadzienie było soczyste, ale nie pływało w sosie), zachowaj i podaj z zapiekanką jako sos. Przełóż nadzienie do naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 1,2 litra i odstaw do wystygnięcia.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.

Ciasto:
Wsyp mąkę i łój do dużej miski, dodaj trochę soli i pieprzu. Stopniowo wlewaj wodę i mieszaj, aż powstanie miękkie, lekko kleiste ciasto. Odstaw na 5 minut.

Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość 7-8 mm. Odkrój pasek o szerokości 2 cm. Zwilż brzeg naczynia żaroodpornego wodą, przyklej do niego pasek ciasta i też zwilż go wodą. Połóż na wierzchu resztę ciasta, przyciśnij, by skleić brzegi, odkrój nadmiar i dekoracyjnie wykończ brzeg.

Piecz 30–40 minut, aż ciasto się zrumieni. Odstaw na 10-15 minut i podawaj.

* Przesiej 450 g mąki, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Odmierz potrzebną ilość. Resztę przechowuj w szczelnym słoiku. Zużyj w ciągu 3 miesięcy.

powrót

Podobne przepisy

Cannelloni ze szpinakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Zapiekanki
Śródziemnomorska zapiekana fasola z fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.