James  Martin

Zapiekanka z mięsa kraba


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

Zapiekanka z mięsa kraba
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Zapiekanka

30g masła

30g zwykłej mąki

570ml pełnotłustego mleka

142ml śmietany kremówki (48%)

113g drobno startego sera gruyere

szczypta mielonej papryki cayenne (znanej również pod nazwa pieprz cayenne)

szczypta mielonych goździków

455g świeżo ugotowanego, białego mięsa kraba

sól i świeżo mielony czarny pieprz

4 łyżki bułki tartej



Tosty Melby

6 kromek chleba tostowego pszennego



Sałatka

liście różnych sałat oraz dresing



Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Ostrożnie roztop masło w średnio dużym rondlu. Dodaj mąkę i gotuj przez minutę, ciągle mieszając. W oddzielnym naczyniu podgrzej mleko i kremówkę. Zdejmij masło i mąkę z ognia i dodaj, mieszając, podgrzane mleko i kremówkę. Postaw z powrotem na gazie, ostrożnie doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, przez 1-2 minuty, aż mieszanina zgęstnieje. Dodaj ¾ sera, paprykę cayenne i goździki oraz 2/3 mięsa kraba. Dopraw do smaku. Pozostałe mięso kraba umieść po równo w 8 kokilkach. Dopełnij kokilki uprzednio przyrządzonym sosem z mięsem kraba i serem, posyp bułka tartą oraz pozostałym serem. Ułóż kokilki na blasze do pieczenia i piecz przez 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Tost Melby robimy tak: opiecz chleb po obu stronach na złoto. Odetnij skórkę, przekrój kromki poziomo, a następnie pokrój w trójkąty. Umieść chleb z powrotem pod opiekaczem piekarnika, rozciętą strona do góry, i opiekaj, aż nabierze koloru i poskręca się. Zapiekankę z kraba podawaj z tostem Melby i różnymi sałatami.



© James Martin

powrót

Podobne przepisy

Zapiekany omlet z brokułami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Babka ziemniaczana z sosem kaparowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Lasagne al forno
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.