Zapiekanka z makaronu, sera i włoskich kiełbasek

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zapiekanka z makaronu, sera i włoskich kiełbasek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

454 g suchego makaronu penne

4 włoskie kiełbaski

120 ml oliwy

8 posiekanych ząbków czosnku

95 g mąki

1 puszka posiekanych pomidorów o wadze 793 g

1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego o pojemności 357 ml

2 liście laurowe

1 łyżka drobno posiekanych liści świeżego tymianku (mogą być suszone albo bazylia lub oregano)

1-2 szczypty soli

225 g tartego sera fontina

225 g tartego parmezanu grana padano

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Gotuj makaron w osolonej wodzie, aż będzie niemal miękki, ale pozostanie niedogotowany. W dużym rondu podsmaż na brązowo kiełbaski i pokrój w plastry.
W tym samym rondku smaż na oliwie czosnek przez kilka minut. Dorzuć mąkę, wymieszaj. Dodaj pomidory i mleko, wymieszaj. Dodaj zioła i doprowadź do wrzenia. Dodaj sery i wymieszaj. Dodaj makaron i kiełbaski. Wymieszaj. Przelej masę do żaroodpornego naczynia. Piecz przez 30 minut lub dłużej.

powrót

Podobne przepisy

Tian z warzyw prowansalskich
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka z bekonu i jaj
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka z suszonego dorsza
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka z bakłażana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka z ziemniaków z ziołową salsą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Ziemniaki à la boulangère
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.