Zapiekanka z makaronu, sera i włoskich kiełbasek

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zapiekanka z makaronu, sera i włoskich kiełbasek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

454 g suchego makaronu penne

4 włoskie kiełbaski

120 ml oliwy

8 posiekanych ząbków czosnku

95 g mąki

1 puszka posiekanych pomidorów o wadze 793 g

1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego o pojemności 357 ml

2 liście laurowe

1 łyżka drobno posiekanych liści świeżego tymianku (mogą być suszone albo bazylia lub oregano)

1-2 szczypty soli

225 g tartego sera fontina

225 g tartego parmezanu grana padano

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Gotuj makaron w osolonej wodzie, aż będzie niemal miękki, ale pozostanie niedogotowany. W dużym rondu podsmaż na brązowo kiełbaski i pokrój w plastry.
W tym samym rondku smaż na oliwie czosnek przez kilka minut. Dorzuć mąkę, wymieszaj. Dodaj pomidory i mleko, wymieszaj. Dodaj zioła i doprowadź do wrzenia. Dodaj sery i wymieszaj. Dodaj makaron i kiełbaski. Wymieszaj. Przelej masę do żaroodpornego naczynia. Piecz przez 30 minut lub dłużej.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaki a la dauphinoise
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Śródziemnomorska zapiekana fasola z fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Pieczone ziemniaki z pomidorami i bazylią
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka rybna pachnąca dymem z serem ricotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tortilla de patata i aioli z wędzoną papryką
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.