Zapiekanka z makaronem

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zapiekanka z makaronem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

paczka makaronu

gruby plaster szynki

200g startego sera

400ml mleka

3 łyżki masła

2 łyżki mąki

3 łyżki bułki tartej

1 łyżka soli

1 łyżka oleju

pieprz

gałka muszkatołowa

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku wstaw wodę na makaron. Do osolonej, gotującej się wody wlej łyżkę oleju, wrzuć makaron i gotuj 8 minut. W międzyczasie przygotuj beszamel. Ustaw patelnię na małym ogniu i wrzuć dwie łyżki masła i dwie kopiaste łyżki mąki. Dobrze wymieszaj trzepaczką, aby składniki się połączyły. Po trzech minutach wlej 400ml mleka. Żeby nie było grudek trzeba wlać zimne mleko do gorącego masła z mąką. Dodaj łyżeczkę soli, trochę pieprzu i gałki muszkatołowej. Całość dokładnie wymieszaj i trzymaj na ogniu, aż zgęstnieje. Pokrój szynkę w paseczki. Do miski wsyp 100 g startego sera, resztę zachowaj. Ser wymieszaj z bułką tartą. Ugotowany i odcedzony makaron wrzuć do miski, zalej beszamelem, dodaj szynkę, resztę sera i wymieszaj. Formę do pieczenie wysmaruj masłem, przelej makaron z sosem i posyp serem z bułką tartą. Danie wstaw do piekarnika i piecz przez 8 minut.

powrót

Podobne przepisy

Śródziemnomorska zapiekana fasola z fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Ziemniaczane gratin
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lasagne al forno
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.