Zapiekanka z makaronem

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zapiekanka z makaronem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

paczka makaronu

gruby plaster szynki

200g startego sera

400ml mleka

3 łyżki masła

2 łyżki mąki

3 łyżki bułki tartej

1 łyżka soli

1 łyżka oleju

pieprz

gałka muszkatołowa

 

 

Przygotowanie:


W dużym garnku wstaw wodę na makaron. Do osolonej, gotującej się wody wlej łyżkę oleju, wrzuć makaron i gotuj 8 minut. W międzyczasie przygotuj beszamel. Ustaw patelnię na małym ogniu i wrzuć dwie łyżki masła i dwie kopiaste łyżki mąki. Dobrze wymieszaj trzepaczką, aby składniki się połączyły. Po trzech minutach wlej 400ml mleka. Żeby nie było grudek trzeba wlać zimne mleko do gorącego masła z mąką. Dodaj łyżeczkę soli, trochę pieprzu i gałki muszkatołowej. Całość dokładnie wymieszaj i trzymaj na ogniu, aż zgęstnieje. Pokrój szynkę w paseczki. Do miski wsyp 100 g startego sera, resztę zachowaj. Ser wymieszaj z bułką tartą. Ugotowany i odcedzony makaron wrzuć do miski, zalej beszamelem, dodaj szynkę, resztę sera i wymieszaj. Formę do pieczenie wysmaruj masłem, przelej makaron z sosem i posyp serem z bułką tartą. Danie wstaw do piekarnika i piecz przez 8 minut.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z suszonego dorsza
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczone ziemniaki z pomidorami i bazylią
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Śródziemnomorska zapiekana fasola z fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Zapiekanka z kiełbasek i ziemniaków z rozmarynem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.