Jamie  Oliver

Zapiekanka z kiełbasy i pomidorów


Przepis z programu Jamie w domu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zapiekanka z kiełbasy i pomidorów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kg dojrzałych pomidorków czereśniowych

mogą być mieszane

żółte i czerwone

2 gałązki świeżego rozmarynu

2 gałązki świeżego tymianku

kilka listków laurowych (najlepiej świeżych)

łyżka suszonego oregano

12 kiełbasek Cumberland lub włoskich surowych kiełbasek (lub grubo mielonej

przyprawianej ziołami białej kiełbasy)

3 drobno pokrojone ząbki czosnku

oliwa extra virgin

ocet balsamiczny

sól morska i świeżo mielony pieprz

 

 

Przygotowanie:


Nagrzejcie piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza. Weźcie brytfankę, wystarczająco dużą, by zmieściły się w niej pomidory, rozłożone płaską warstwą. Ułóżcie pomidory, gałązki ziół i listki laurowe, czosnek i kiełbaski, posypcie oregano. Polejcie oliwą i przyprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie, aby wszystko pokryło się warstwą oliwy, a następnie ułóżcie w taki sposób, by kiełbaski znalazły się na wierzchu. Wstawcie brytfankę do piekarnika na pół godziny. Po tym czasie wyjmijcie, potrząśnijcie brytfanką i przewróćcie kiełbaski na drugą stronę. Wstawcie do piekarnika na 15-30 minut, w zależności od tego, jak bardzo chcecie podrumienić kiełbaski. Kiedy danie będzie gotowe, z pomidorów zrobi się gęsty sos, o skoncentrowanym smaku. Jeśli sos jest zbyt rzadki, wyjmijcie kiełbaski i postawcie brytfankę na gazie, aby uzyskać odpowiednią konsystencję - ja wolę gęstszy sos - a następnie włóżcie kiełbaski z powrotem. Spróbujcie, w razie potrzeby doprawcie solą i pieprzem. Podawajcie z dobrym, wiejskim chlebem, podgrzanym przez 10 minut w piekarniku ( świetny do wycierania sosu!) lub z tłuczonymi ziemniakami, ryżem czy polentą oraz zieloną sałatą i kieliszkiem wina.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka rybna pachnąca dymem z serem ricotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka z bakłażana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka wiejska z batatmi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka pasterska z puree ziemniaczanym po irlandzku
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.