Jacques Pépin

Zapiekanka z dynią


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki, Dania z dyni

Zapiekanka z dynią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

1 puszka (465 gramów) puree z dyni (niesłodzonego)

3 duże jajka

1 szklanka gęstej, tłustej śmietany

¾ szklanki tartego sera typu ementaler

¾ łyżeczki soli

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka masła

1 łyżka tartego parmezanu



Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Do malaksera przełożyć puree z dyni. Dodać jajka, śmietanę, ser, sól i pieprz. Miksować 10-15 sekund, aby składniki się połączyły. Posmarować masłem naczynie żaroodporne o pojemności 6 szklanek. Przelać mieszaniną dyniową. Posypać parmezanem. Zapiekać 35-45 minut, aż się zetnie i lekko zrumieni z wierzchu. Natychmiast podawać.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka pasterska z puree ziemniaczanym po irlandzku
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Babka ziemniaczana z sosem kaparowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.