Jacques Pépin

Zapiekanka z dynią


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki, Dania z dyni

Zapiekanka z dynią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

1 puszka (465 gramów) puree z dyni (niesłodzonego)

3 duże jajka

1 szklanka gęstej, tłustej śmietany

¾ szklanki tartego sera typu ementaler

¾ łyżeczki soli

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka masła

1 łyżka tartego parmezanu



Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Do malaksera przełożyć puree z dyni. Dodać jajka, śmietanę, ser, sól i pieprz. Miksować 10-15 sekund, aby składniki się połączyły. Posmarować masłem naczynie żaroodporne o pojemności 6 szklanek. Przelać mieszaniną dyniową. Posypać parmezanem. Zapiekać 35-45 minut, aż się zetnie i lekko zrumieni z wierzchu. Natychmiast podawać.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka rybna pachnąca dymem z serem ricotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczone ziemniaki z pomidorami i bazylią
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka mięsno-warzywna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tortilla de patata i aioli z wędzoną papryką
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zapiekanka wiejska z batatmi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.