Zapiekanka z boćwiny, rodzynek i orzeszków piniowych

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

Zapiekanka z boćwiny, rodzynek i orzeszków piniowych
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg boćwiny (łodygi pokroić w centymetrowe kawałki, liście posiekać)

1 duża, posiekana cebula

3 rozgniecione ząbki czosnku

100 g masła

1 łyżeczka startego imbiru

pół łyżeczki cynamonu

1 filiżanka rodzynek

pół filiżanki orzeszków piniowych

pół filiżanki fety

100 ml śmietany

4 jajka

pół filiżanki natki pietruszki

sok z 1 cytryny

paczka ciasta filo

100 g stopionego masła

Przygotowanie:

Masło w kostce stopić. Zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać imbir i łodygi boćwiny. Smażyć 5 minut, aż zmiękną. Dodać liście i znów smażyć przez 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać cynamon, rodzynki, orzeszki piniowe i wymieszać. Wlać śmietanę, dołożyć jajka i ser. Wymieszać.
W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę ciasta. Natłuścić ją stopionym masłem i wyłożyć nadzienie. Przykryć natłuszczonymi płatami ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15-20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka wiejska z batatmi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Tęczowa zapiekanka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Minizapiekanki z ziemniaków
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.