Zapiekanka z boćwiny, rodzynek i orzeszków piniowych

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

Zapiekanka z boćwiny, rodzynek i orzeszków piniowych
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg boćwiny (łodygi pokroić w centymetrowe kawałki, liście posiekać)

1 duża, posiekana cebula

3 rozgniecione ząbki czosnku

100 g masła

1 łyżeczka startego imbiru

pół łyżeczki cynamonu

1 filiżanka rodzynek

pół filiżanki orzeszków piniowych

pół filiżanki fety

100 ml śmietany

4 jajka

pół filiżanki natki pietruszki

sok z 1 cytryny

paczka ciasta filo

100 g stopionego masła

Przygotowanie:

Masło w kostce stopić. Zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać imbir i łodygi boćwiny. Smażyć 5 minut, aż zmiękną. Dodać liście i znów smażyć przez 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać cynamon, rodzynki, orzeszki piniowe i wymieszać. Wlać śmietanę, dołożyć jajka i ser. Wymieszać.
W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę ciasta. Natłuścić ją stopionym masłem i wyłożyć nadzienie. Przykryć natłuszczonymi płatami ciasta.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15-20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Minizapiekanki z ziemniaków
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zapiekanka rybna pachnąca dymem z serem ricotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka pasterska
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
Ziemniaki à la boulangère
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.