Zapiekanka z bakłażana

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zapiekanka z bakłażana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Zapiekanka:

2 średnie bakłażany

ćwierć miarki oliwy

sól i pieprz

łyżka uprażonych i zmielonych ziaren kminu

3 jajka

ćwierć miarki mleka

110 g pokruszonego świeżego sera koziego

Sałatka:

12 pomidorków na gałązce

garść świeżych liści kolendry

łyżka octu z białego wina

2 łyżki oliwy

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Nastawić piekarnik na funkcję grillowania. Pokroić jednego bakłażan wzdłuż na plastry gr. 5 mm. Posmarować oliwą i lekko doprawić. Grillować, aż się zrumieni i zmięknie, 10 – 15 minut (plastry nie powinny być chrupkie). Wyjąć. Ustawić piekarnik na 190ºC. Przekroić drugiego bakłażana na pół. Posmarować oliwą i położyć przekrojonymi stronami na blachę. Piec do miękkości, ok. 40 minut. Wyjąć.
Wyskrobać miąższ z upieczonych połówek bakłażana do miski. Wmieszać zmielony kmin, jajka i mleko. Posolić i popieprzyć. Wyłożyć 6 kokilek plastrami bakłażana, zostawiając zwisające końcówki. Nałożyć warstwę miąższu, posypać serem kozim. Nałożyć drugą warstwę miąższu. Wierzch zakryć końcówką plastra. Ustawić kokilki na blasze. Piec ok. 20 minut. Studzić przez co najmniej 10 minut przed odwróceniem.
Sałatka: pokroić pomidory na ćwiartki. Zmieszać z kolendrą, octem i oliwą posolić i popieprzyć. Sprawdzić smak. Wyłożyć zapiekanki na talerze, obok nałożyć po łyżce sałatki.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Clafoutis z brokułami, szynką i pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Jarmuż z białą fasolą pod ciastem francuskim
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka wiejska z batatmi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka pasterska z puree ziemniaczanym po irlandzku
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.