Zapiekanka rybacka z ziemniaczanym gratin, sałatką szparagową z cytrynowym winegret

Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Zapiekanka rybacka z ziemniaczanym gratin, sałatką szparagową z cytrynowym winegret
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Bulion rybny:

1,3 kg opłukanych szkieletów ryb białych

cebula pokrojona w cienkie plasterki

2 łodygi selera naciowego pokrojone w cienkie plasterki

¼ fenkułu pokrojonego w cienkie plasterki

3 liście laurowe

łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

360 ml białego wina

720 ml wody



Sos estragonowy:

2 łyżki mąki

2 łyżki miękkiego masła

bulion rybny

180 ml 35% śmietanki

4 gałązki świeżego estragonu

sól



Ziemniaczane gratin:

240 ml mleka

60 g masła

1,30 kg białych ziemniaków, obranych, pokrojonych w ćwiartki i ugotowanych w posolonej wodzie

2 żółtka

sól

pieprz



Nadzienie warzywne:

łyżka masła

2 pory, odcięte korzenie i górne części liści, umyte i pokrojone w kostkę

2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę

2 łyżki bulionu rybnego

20 dag mrożonego groszku

sól

pieprz





Zapiekanka rybacka:

sos estragonowy

2 filety z suma (ok. 20 dag każdy), odcięte brzegi, filety przecięte wzdłuż na pół

16 krewetek rozmiar 21/25, obranych i wypatroszonych

nadzienie warzywne

ziemniaczane gratin



Sałatka ze szparagów z marynowaną cebulką i cytrynowym winegret:

¼ czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka

skórka i sok z 1 cytryny

¼ łyżeczki soli

pęczek szparagów, z odciętymi końcówkami, łodygi i szczyty lekko zblanszowane i oddzielone

główka sałaty masłowej, umyta, osuszona i grubo posiekana

10 g grubo posiekanej pietruszki

oliwa





Bulion rybny:

1. Włożyć wszystkie składniki do dużego garnka i postawić na dużym ogniu.

2. Zagotować, zebrać szumowiny i zmniejszyć temperaturę, żeby bulion delikatnie bulgotał. Gotować przez 20-30 minut.

3. Zdjąć garnek z ognia. Odcedzić bulion i przelać na dużą patelnię.



Sos estragonowy:

1. Rozmieszać mąkę i masło do uzyskania konsystencji gładkiej pasty (buerre manié). Odstawić.

2. Do dużej patelni wlać bulion rybny i zagotować. Potem zmniejszyć temperaturę, żeby płyn delikatnie bulgotał i gotować 5 minut.

3. Powoli dolewać buerre manié roztrzepując trzepaczką, żeby nie postały grudki.

4. Gdy płyn zredukuje objętość o 1/3, dolać śmietankę i roztrzepać.

5. Dodać estragon, doprawić solą, zdjąć z ognia i zostawić, aż do przygotowania zapiekanki rybackiej.



Ziemniaczane gratin:

1. Podgrzać mleko z masłem.

2. Gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę.

3. Dodać ciepłe mleko z masłem do ziemniaków. Przemieszać, żeby całość połączyła się.

4. Dodać żółtka, zamieszać. Doprawić solą i pieprzem.

5. Odstawić aż do przygotowania zapiekanki rybackiej.



Nadzienie warzywne:

1. Na średnio rozgrzanej patelni roztopić masło.

2. Smażyć pory do miękkości. Dodać marchewki i smażyć aż zaczną miękknąć.

3. Dodać bulion rybny i groszek. Doprawić solą i pieprzem.

4. Zdjąć z palnika i odstawić.



Zapiekanka rybacka:

1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.

2. Na blasze ustawić żaroodporne naczynia.

3. Do każdego naczynia wlać porcję sosu estragonowego.

4. Ułożyć filety z suma na środku naczyń.

5. Podzielić krewetki na równe porcje i włożyć do naczyń. Doprawić solą i pieprzem.

6. Przykryć krewetki i rybę nadzieniem warzywnym. Potem polać jednakową ilością sosu estragonowego.

7. Nałożyć ziemniaczane gratin i rozprowadzić, żeby przykryć nadzienie.

8. Piec przez kwadrans, potem przełączyć piekarnik na grill, i piec aż ziemniaki zrobią się złotobrązowe. Potem wyjąć zapiekankę rybacką z piekarnika.



Sałatka ze szparagów z marynowaną cebulką i cytrynowym winegret:

1. Do miski włożyć czerwoną cebulę, skórkę z cytryny i posypać solą. Zostawić na 5 minut.

2. Przepłukać cebulę i skórkę z cytryny. Dobrze osuszyć.

3. Do dużej miski wlać sok z cytryny. Dodać przepłukaną cebulę, skórkę z cytryny i zamieszać.

4. Obierakiem do warzyw pokroić pędy szparagów we wstążki. Resztę grubo posiekać i dodać do miski z cebulą.

5. Włożyć do miski pozostałe składniki i przemieszać. Podawać od razu.







powrót

Podobne przepisy

Pieczona papryka faszerowana kuskusem i wędzoną rybą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Smażona ryba z sałatką colesław
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Placuszki rybne
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ryba z panch phoron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: kuchnia bangladeska
Szaszłyk z dorsza i łososia z domowym sosem teriyaki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.