Paul Merret

Zapiekanka pasterska


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Zapiekanka pasterska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka oleju roślinnego

1 cebula

obrana i drobno posiekana

2 ząbki czosnku

obrane i drobno posiekane

1 łyżeczka posiekanych listków świeżego rozmarynu (albo tymianku)

2 marchewki

obrane i pokrojone w kostkę

½ rzepy

obranej i pokrojonej w kostkę

1 duży korzeń pasternaku

obrany i pokrojony w kostkę

200 g krojonych pomidorów z puszki

1 litr wywaru mięsnego

320 g zimnej pieczonej jagnięciny (np. resztki z pieczonej łopatki)

drobno posiekanej

150 g mrożonego groszku

3-4 mączyste ziemniaki

obrane i pokrojone w kostkę

1-2 łyżki masła

trochę mleka

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rozgrzej olej w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek i rozmaryn albo tymianek i smaż przez 3-4 min, aż się lekko zrumienią. Dodaj marchewkę, rzepę i pasternak i smaż przez 1-2 min, aż się lekko zrumienią. Dodaj krojone pomidory i wywar, wymieszaj wszystko i doprowadź do wrzenia. Dodaj jagnięcinę i gotuj ok. 30 min, aż płyn odparuje o 2/3 i sos zgęstnieje. Dodaj groszek i podgrzej. Przełóż zawartość rondla do żaroodpornego naczynia i odstaw, żeby trochę przestygła. W tym czasie ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, aż zmiękną (ok. 20 min). Odsącz je i ugnieć na puree, dodając masło i mleko. Rozprowadź ziemniaki na powierzchni sosu w naczyniu i zapiekaj 40-50 min, aż ziemniaki się zrumienią, a sos zagrzeje.

powrót

Podobne przepisy

Minizapiekanki z ziemniaków
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kalafiorowe gratin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka z bakłażana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Śródziemnomorska zapiekana fasola z fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.