Zapiekanka pasterska babci

Przepis z programu Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Zapiekanka pasterska babci
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki masła

2 cebule

pokrojone w piórka

2 drobno posiekane ząbki czosnku

600 g ugotowanej

mielonej jagnięciny albo resztek pieczeni jagnięcej

50 ml mleka

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

250 ml wywaru wołowego lub jagnięcego

4 liście laurowe (dowolnie)

1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków

4 pokrojone w cienkie plastry pomidory

sól i pieprz (do smaku)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180°C. W dużym naczyniu do zapiekania lub rondlu z żaroodporną rączką rozgrzej jedną łyżkę masła. Dodaj cebule, ⅔ posiekanego czosnku. Smaż aż będą miękkie i złociste. Dodaj mielone mięso. Wymieszaj. Z boku rondla przesuń masę i zrób puste miejsce. Wlej mleko, wsyp skrobię. Wymieszaj, a następnie połącz z masą mięsną. Dolej wywar i całość starannie wymieszaj. Dopraw do smaku. Wrzuć liście laurowe. W misce rozgnieć ziemniaki na miazgę. Dodaj resztę masła i czosnku. Dopraw solą do smaku. Na masie mięsnej w rondlu ułóż warstwę z plasterków pomidorów. Nałóż na to ziemniaczane purèe. Wstaw do piekarnika. Piecz przez 35 minut, aż wierzch będzie złocisty.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z suszonego dorsza
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka z ziemniaków z ziołową salsą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Minizapiekanki z ziemniaków
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.