Adam Chrząstowski

Zapiekanka mięsno-warzywna


Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 32942

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

400 g mięsa mielonego

100 g kiełbasy

2 puszki pomidorów bez skórki

2 marchewki

2 cebule

1 korzeń pietruszki

200 g zielonego groszku mrożonego

1 ząbek czosnku posiekany

600 g ziemniaków

100 g sera zółtego tartego

2 jajka

majeranek

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

olej

 

Przygotowanie:

Kiełbasę i warzywa pokrój w kostkę i obsmaż na oleju. Dodaj czosnek, chwilę podduś i dodaj mięso mielone. Dodaj pomidory razem z sokiem i duś do momentu aż płyn odparuje i całość zgęstnieje. W tym czasie ugotuj ziemniaki, przeciśnij przez praskę i dodaj jajka oraz ser. Dopraw puree solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do uduszonego mięsa dodaj groszek, sól, pieprz i majeranek. Wyłoż wszystko do naczynia do zapiekania i wyszprycuj na to ziemniaki. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 st. C i piecz przez ok. 1 godzinę.

powrót

Podobne przepisy

Śródziemnomorska zapiekana fasola z fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Minizapiekanki z ziemniaków
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szparagi à la Jarosław Iwaszkiewicz
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zapiekanka z bakłażana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.