Adam Chrząstowski

Zapiekanka mięsno-warzywna


Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 33431

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

400 g mięsa mielonego

100 g kiełbasy

2 puszki pomidorów bez skórki

2 marchewki

2 cebule

1 korzeń pietruszki

200 g zielonego groszku mrożonego

1 ząbek czosnku posiekany

600 g ziemniaków

100 g sera zółtego tartego

2 jajka

majeranek

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

olej

 

Przygotowanie:

Kiełbasę i warzywa pokrój w kostkę i obsmaż na oleju. Dodaj czosnek, chwilę podduś i dodaj mięso mielone. Dodaj pomidory razem z sokiem i duś do momentu aż płyn odparuje i całość zgęstnieje. W tym czasie ugotuj ziemniaki, przeciśnij przez praskę i dodaj jajka oraz ser. Dopraw puree solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do uduszonego mięsa dodaj groszek, sól, pieprz i majeranek. Wyłoż wszystko do naczynia do zapiekania i wyszprycuj na to ziemniaki. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 st. C i piecz przez ok. 1 godzinę.

powrót

Podobne przepisy

Ryż zapiekany z jabłkami z sosem waniliowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Clafoutis z brokułami, szynką i pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.