Gieno Mientkiewicz

Zapiekanka makaronowa z serem Lazur


Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki

odsłon: 4827

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

30 dag makaronu świderki

2 jaja

20 dag sera Lazur

4 ugotowane marchewki

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

100 ml mleka

sól

odrobina mąki ziemniaczanej

masło i bułka tarta do wysypania formy

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Marchewki kroimy w cienkie skośne plasterki. Ser przygotowujemy w płatkach. Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę, rozprowadzamy mlekiem, tworząc beszamel, gorącym hartujemy żółtka i wszystko łączymy.
Z białek ubijamy sztywną pianę z odrobiną mąki ziemniaczanej, łączymy z makaronem. Połowę makaronu rozkładamy w formie wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Rozkładamy warstwę sera, kładziemy drugą warstwę makaronu, a na nią warstwę marchewek. Całość zalewamy beszamelem. Zapiekamy w 180 stopniach przez 25 minut.


powrót

Podobne przepisy

Pieczone ziemniaki z pomidorami i bazylią
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Muszle z brokułami z sosem serowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Clafoutis z brokułami, szynką i pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Babka ziemniaczana z sosem kaparowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zapiekanka rybna pachnąca dymem z serem ricotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka pasterska
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.