Nadia G.

Zapiekanka makaronowa z serem, cebulką i kiełbasą z kaczki


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z serem, cebulką i kiełbasą z kaczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g makaronu rotini (świderki)

1 łyżka oliwy extra vergine

szczypta soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu

4 czerwone cebule

pokrojone na plasterki o grubości ok. 0,5 cm

150 g suszonej wędzonej kiełbasy z kaczki

pokrojonej w kostkę

1 szklanka mleka

1 szklanka śmietany 12%

1 szklanka sera brie bez skórki

1 szklanka dojrzałego cheddara

½ szklanki sera Friulano

1 liść laurowy

½ szklanki panierki panko

1 łyżka masła

stopionego

 

 

Przygotowanie:


Ugotuj makaron al dente i odcedź. Rozgrzej oliwę w rondlu na średnim ogniu, dodaj cebulę z solą i duś 8 min. Zmniejsz płomień i duś jeszcze 35 minut, aż cebula się skarmelizuje. Podsmaż kiełbasę w rondlu przez bez tłuszczu, przez 10 min na średnim ogniu. Zalej cebulę mlekiem i śmietaną, dopraw solą, pieprzem i zagotuj. Zmniejsz płomień, dodaj ser oraz liść laurowy i mieszaj dopóki ser się nie roztopi (około 5 min). Zalej sosem makaron i przełóż do żaroodpornego naczynia. Posyp panierką panko, skrop stopionym masłem i zapiecz, aż kruszonka będzie złocista, a makaron przypiecze się przy krawędziach.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaki à la boulangère
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tian z warzyw prowansalskich
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Parmigiana z grzybów
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka z ziemniaków z ziołową salsą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.