Zapiekanka makaronowa - quattro formaggi

Przepis z programu Ideał
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zapiekanka makaronowa - quattro formaggi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

60 g masła

200 g wędzonego boczku

pokrojonego na skwarki

1 ząbek czosnku

obrany i rozgnieciony płazem noża

50 g mąki pszennej

800 ml gorącego (nie wrzącego) mleka 3,2%

1 łyżka ziarnistej musztardy

2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej

160 g tartego gruyère’a z cheddarem

pół na pół

150 g mozzarelli

pokrojonego w kostkę

350 g makaronu „kolanka”

ugotowanego al dente

 

6 dojrzałych pomidorów

pokrojonych na cienkie plasterki

40 g drobno startego parmezanu

3-4 szczypty suszonej mieszanki ziół: np. oregano

tymianek

rozmaryn

nieco oliwy extra vergine

 

 

Przygotowanie:


Nagrzej piekarnik do 200oC/180oC z termoobiegiem. Roztop około 20 g masła w rondlu na średnim ogniu i usmaż boczek mieszając od czasu do czasu, aż będzie rumiany i chrupiący. Wyjmij go z naczynia łyżką cedzakową i przełóż na papierowy ręcznik, żeby osączyć boczek z nadmiaru tłuszczu. Na pozostałych 40 g masła usmaż czosnek w dużym rondlu, aż zmięknie. Dodaj mąkę do rondla z czosnkiem i energicznie wymieszaj i stale mieszając smaż przez minutę do chwili, gdy mąka nieco pociemnieje. Połącz zasmażkę z 3-4 łyżkami mleka, aż otrzymasz gęstą pastę. Dolewaj pozostałe mleko małymi porcjami podgrzewając zasmażkę na średnim ogniu i mieszaj starannie, żeby nie było grudek. Powinien powstać gładki sos o konsystencji śmietany kremówki. Zmniejsz nieco płomień i wmieszaj musztardę oraz gałkę muszkatołową. Wyjmij ząbek czosnku z sosu i wyrzuć. Dorzuć starte sery oraz mozzarellę i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wmieszaj ugotowany makaron oraz boczek do sosu serowego. Przełóż wszystko do żaroodpornego naczynia. Ułóż pokrojone pomidory na makaronie i posyp startym parmezanem i suszonymi ziołami. Dopraw do smaku oliwą extra vergine. Wyłóż formę do pieczenia folią aluminiową i wstaw do niej naczynie z makaronem. Piecz 30 -40 minut, aż sos zacznie bulgotać i zapiekanka z pomidorami się zrumieni. Zmieszaj w dużej misce wszystkie składniki sałatki. Ubij składniki dressingu, spróbuj i dopraw do smaku. Odstaw na 10 minut, by smaki się połączyły, po czym usuń ząbek czosnku i rozmaryn. Polej sałatkę sosem i wymieszaj tuż przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Pieczone ziemniaki z pomidorami i bazylią
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tian z warzyw prowansalskich
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka z boćwiny, rodzynek i orzeszków piniowych
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Szparagi à la Jarosław Iwaszkiewicz
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.