Zapiekanka grzybowa

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zapiekanka grzybowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0








grzyby:

900 g grzybów (np. pieczarek)

3 łyżki masła

2 łyżki oliwy

pokrojona duża czerwona cebula

3 ząbki czosnku

garść posiekanych liści tymianku

pół miarki czerwonego wina

pół miarki bulionu warzywnego lub wody

sól i pieprz

łyżka mąki

garść posiekanej natki pietruszki



masa ziemniaczana:

6 średnich ziemniaków

2 – 4 łyżki masła

ćwierć miarki mleka

sól i pieprz

110 g sera comté lub gruyère skrojonego w drobną kostkę

2 łyżki parmezanu



Grzyby:

Oczyścić i pokroić na ćwiartki. Rozgrzać 2 łyżki masła z łyżką oliwy i obsmażyć grzyby, aż zmiękną i staną się złociste. Wyjąć z patelni. Rozgrzać jeszcze jedną łyżkę oliwy i przesmażyć cebulę do miękkości. Dodać na minutę czosnek. Zdeglasować winem i odparować do objętości jednej łyżki. Wlać bulion, wrzucić tymianek i grzyby, posolić, popieprzyć i gotować, aż bulion odparuje o połowę. Rozrobić mąkę z łyżką masła i wmieszać. Podgrzewać parę minut, aż płyn zgęstnieje do konsystencji sosu. Wmieszać pietruszkę. Przełożyć masę do naczynia do zapiekanek.



Ziemniaki:

Ugotować ziemniaki w parze, w zakrytym rondlu, w małej ilości wody. Rozgnieść z masłem i mlekiem. Posolić i popieprzyć. Wmieszać kosteczki sera. Nałożyć równo na grzyby i wygładzić grzbietem łyżki. Oprószyć parmezanem.

Rozgrzać piekarnik do 220°C. Zapiekać, aż wierzch stanie się rumiany i pojawią się pęcherzyki, przez ok. 15 min.



Laura Calder





UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaki à la boulangère
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka pasterska
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
Cannelloni ze szpinakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Zapiekanki
Lasagne al forno
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.