Zapiekane warzywa

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Zapiekane warzywa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

Wybrane warzywa do zapiekania - w tym ziemniaki

dynia

hiszpańska cebula

pasternak

marchewka

bataty

czosnek

małe bakłażany

oliwa

nasiona kopru włoskiego

sól morska w płatkach

 

 

Przygotowanie:


Warzywa pokroić na ósemki (nie obierać ziemniaków). Dodać w całości ząbki czosnku bez skórki i małe bakłażany. Podrzucać miską tak długo, aż wszystkie składniki zostaną dokładnie pokryte oliwą.
Przełożyć warzywa na gorącą patelnię, najlepiej głęboką, o grubym dnie. Posypać garstką nasion kopru włoskiego i solą morską. Przykryć pokrywką tak, aby pozostawić szparę, przez którą będzie ulatywała para. Dusić 20 minut na średnim ogniu, mieszając ostrożnie, żeby odwrócić warzywa na drugą stronę. Warzywa nie będą chrupiące, ale cebula będzie skarmelizowana i bardzo smaczna. Czosnek i koper nadają smak pozostałym warzywom. Jeśli warzywa mają towarzyszyć pieczonej jagnięcinie, można je przyrządzić wtedy, gdy mięso po upieczeniu zostanie odstawione do przestygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Kopytka z kurkami
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gołąbki w liściach chrzanu
Jola Słoma
Przepis z programu Jesienne ATELIER SMAKU (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Gołąbki
Brokuły z chrupiącym czosnkiem
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Tort ziemniaczany
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.