Zapiekane owoce pestkowe

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zapiekane owoce pestkowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg mieszanki dojrzałych owoców pestkowych (brzoskwinie

śliwki

morele) przepołowionych i bez pestek

110 g masła

95 g sypkiego cukru

2 łyżki wody

30 g uprażonych migdałów w plasterkach

 

Przygotowanie:

Nasmarować masłem brytfannę i ułożyć w niej owoce, skórkami do dołu. Nałożyć na nie masła. Posypać cukrem. Wlać na dno wody. Zakryć folią i zapiekać owoce do miękkości, przez ok. 10 min. Odkryć i dokończyć pieczenie przez 10 min, aż owoce zaczną się rozpadać. Podawać posypane prażonymi migdałami.

powrót

Podobne przepisy

Biały mus
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Marcepanowe kartofelki
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Dip ze słodkimi pałeczkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Ser mascarpone (odc.16)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sorbet z malinami i kwiatami hibiskusa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Racuchy z jabłkiem i ricottą
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.