Emeril Lagasse

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem brie w sosie z karczochów


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem brie w sosie z karczochów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżeczki posiekanego czosnku

300 g świeżego szpinaku

sól i świeżo zmielony biały pieprz

12 naleśników (przepis poniżej)

100 g sera brie pokrojonego w plasterki

sos z karczochów (przepis poniżej)

masło do wysmarowania naczynia do zapiekania

posiekane świeże zioła (natka pietruszki

szczypiorek i estragon) do przybrania

mieszanka przypraw do przybrania (przepis poniżej)

 

 

Przygotowanie:


Oliwę z oliwek rozgrzać na dużej patelni. Dodać czosnek oraz szpinak i delikatnie wymieszać. Przykryć przykrywką, mieszając od czasu do czasu dusić 1-2 minuty. Przyprawić solą i białym pieprzem. Patelnię zdjąć z gazu i delikatnie odcedzić szpinak. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
Na naleśniki nałożyć szpinak i ser brie. Polać łyżką sosu. Naleśniki zwinąć i przełożyć do uprzednio wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Polać sosem i na wierzchu ułożyć resztę sera. Piec przez 10 minut, do momentu w którym ser się roztopi. Przybrać ziołami i mieszanką przypraw.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.