Curtis Stone

Zapiekane mule po prowansalsku


Przepis z programu Surfing po menu 4 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zapiekane mule po prowansalsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

50 muli

250ml białego wina

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki oliwy z oliwek

 

 

Przygotowanie:


Uparuj lekko mule z winem i czosnkiem. Potrząśnij, aby muszle się otworzyły i oddziel mięso od muszli. Pozostaw mięso na jednej połówce. Podsmaż szalotkę na oliwie z oliwek aż się zeszkli. Dodaj anchois, czosnek i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Dorzuć suszone chili i pomidory i smaż przez następne 2-3 minuty aż składniki się połączą. Dodaj płyn z muli i zredukuj do konsystencji sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.W malakserze zmiksuj czerstwy chleb razem z ziołami i skórkę z cytryny. Polej sosem małże w muszlach i ułóż je w naczyniu napełnionym gruba solą. Posyp po wierzchu każdego mięczaka ziołową kruszonką. Całość włóż do rozgrzanego piekarnika na 5 minut. Podawaj w naczyniu z ćwiartkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Faszerowane kraby
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krewetki z chili
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Koktajl z krewetek
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Briki krabowe, sałatka z kuskusem i salsa
Jamie  Oliver
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krewetki z czosnkiem i bazylią
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.