Mark  Bittman

Zapiekane jaja


Przepis z programu Minimalista (odc.45)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zapiekane jaja
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Jaja zapiekamy przez ok. 15 minut, jest to najwolniejszy sposób na ugotowanie ich (wiem, że jeśli się uprzeć, wszystko można gotować i 5 godzin). To jest najłatwiejszy sposób na przygotowanie dużej ilości jaj.



Jaja wbijamy do kokilki z dowolnymi dodatkami, zapiekamy, aż białko się zetnie. Koniec przepisu.



Ta metoda ma wiele zalet: można użyć jedną lub dwadzieścia kokilek, można zapiec jajko z oliwą lub z masłem, można dodać dowolne dodatki. Na przykład ja w programie dałem masło, pomidora i szynkę parmeńską. To dopiero początek. Można dodać ugotowany i posiekany szpinak, gotowane i pokrojone szparagi, uzupełnić łyżką śmietanki. Każde warzywo w zasadzie się nadaje. Szynka parmeńska jest niewątpliwie wyszukanym dodatkiem, ale równie dobrze można użyć pokrojonego gotowanego boczku lub kiełbasy, lub zwykłej szynki. Szczypta startego parmezanu na wierzch nigdy nie zaszkodzi.

Mimo że proste, danie jest niewątpliwie eleganckie, a nie wymaga dużo zachodu.



© Mark Bittman

powrót

Podobne przepisy

Carottes vichy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jajecznica z salami i botwinką podana z salsą z papryczkami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Kanapka dla chłopa
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Fantazyjny camembert
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gruszki z czarną porzeczką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.