Jennifer  Paterson

Zapiekana sarnina


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Zapiekana sarnina
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

900 g sarniny (karkówka albo łopatka)

55 g mąki

55 g masła

280 ml porto

sok z połowy cytryny

275 ml bulionu z dziczyzny albo wołowego

gałka muszkatołowa

tymianek

sól i świeżo mielony czarny pieprz

175 g masła

700 g kruchego ciasta lub opakowanie ciasta francuskiego

1 rozkłócone jajko

 

 

Przygotowanie:


Pokrój sarninę na małe kotlety i oprósz mąką. Rozgrzej małą ilość masła na patelni i szybko obsmaż mięso. Przełóż je do podłużnej formy do pieczenia ciasta, dodaj porto, sok z cytryny oraz bulion, posyp startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Rozłóż masło na wierzchu, nakryj ciastem i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni C przez 15 min, następnie w temperaturze 180 stopni C przez 1 godz.

powrót

Podobne przepisy

Burritos z kurczakiem i sałatką
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Indyk pieczony
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Dania z indyka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczak po zanzibarsku
Paul Merret
Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Steki z grilla z dressingiem z anchois
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.