Zapiekana polenta z ragout mięsnym

Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zapiekana polenta z ragout mięsnym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 g mąki kukurydzianej

300 g wołowiny

100 g wieprzowiny

2 plastry włoskiej szynki parmeńskiej

1 cebula

1/2 marchwi

1/2 ząbka czosnku

pęczek pietruszki

500 g dojrzałych pomidorów (albo pomidorów konserwowych)

łyżeczka mąki pszennej

1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina

3 łyżki oliwy extra vergine

40 g masła

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Idealnym naczyniem do gotowania polenty jest miedziany lub żeliwny kociołek. Wlewamy do niego półtora litra wody, doprowadzamy do wrzenia, solimy i powoli jak deszcz sypiemy mąkę kukurydzianą, dokładnie mieszamy drewnianą łopatką zawsze w jednym kierunku, gotujemy godzinę. Ugotowana polenta powinna mieć zwartą konsystencję i sama się odklejać od ścianek kociołka. W tym czasie siekamy osobno mięso wołowe i wieprzowe oraz szynkę parmeńską. Pomidory sparzamy w wodzie, zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda nasienne, kładziemy na sitku, aby odsączyć z nich sok, i miksujemy. Obraną i umytą cebulę i marchew kroimy. Myjemy, osuszamy pietruszkę i drobno siekamy. Na patelni z oliwą smażymy do zeszklenia cebulę, marchew i czosnek; dodajemy szynkę parmeńską, posiekane drobno mięsa i mieszając drewnianą łyżką, smażymy na dużym ogniu, aż mięso nabierze złotego koloru. Dodajemy czerwone wino i odparowujemy; oprószamy mąką i stale mieszając, gotujemy kilka minut. Dodajemy zmiksowane pomidory, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, dolewamy łyżkę wazową ciepłej wody i gotujemy około godziny, (jeżeli to konieczne, można dodatkowo podlać ciepłą wodą); w połowie czasu gotowania dodajemy posiekaną pietruszkę. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, przekładamy równą warstwą polentę oraz ragout. Na wierzch kładziemy kawałki masła i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza około 15 minut.

powrót

Podobne przepisy

Bułgarsko-tureckie pierogi z mięsem
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki
Pieczone ziemniaki faszerowane kaszanką
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Empanady z grilla
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.