Zapiekana owsianka

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Zapiekana owsianka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

135 g płatków owsianych

75 g orzechów laskowych bez skórki

75 g grubo posiekanych suszonych fig lub rodzynków sułtańskich

3 łyżki miękkiego brązowego cukru

½ łyżeczki mielonego cynamonu

650 ml mleka

200 ml śmietany kremówki

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Połącz płatki owsiane, orzechy, suszone owoce, 1 łyżkę cukru, szczyptę soli i cynamon. Zamieszaj. Dolej mleko, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj i piecz 45 minut. Posyp pozostałym cukrem i wstaw do piekarnika jeszcze na 15 minut, by wierzch stał się chrupiący.

powrót

Podobne przepisy

Frittata z chorizo, szpinakiem i ricottą
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Falafel z fasoli z sałatką
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.