Nadia G.

Zapiekana brukselka z węgierskimi kiełbaskami i chipsami z pasternaku


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Zapiekana brukselka z węgierskimi kiełbaskami i chipsami z pasternaku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Brukselka:

½ kg brukselki

2 łyżki oliwy extra vergine

duża szczypta soli

czosnek



Kiełbaski:

1 łyżka oliwy extra vergine

4 pikantne węgierskie kiełbaski



Pasternak:

5 pasternaków

olej arachidowy lub canola do smażenia



Brukselka:

Rozgrzać piekarnik do 220°C. Każdą główkę brukselki obrać i zewnętrznych liści, odkroić koniec głąba i przekroić na pół. Ułożyć pojedynczą warstwą w naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą oraz posolić. Wymieszać i piec 25 minut. Dodać rozgnieciony czosnek, wymieszać i piec jeszcze 10 minut.



Kiełbaski:

Na patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę. Kiełbaski ponakłuwać widelcem. Zmniejszyć ogień i ułożyć kiełbaski na patelni. Smażyć 20 minut co 4 minuty przewracając je.



Pasternak:

Rozgrzać olej we frytkownicy do 190°C. Pasternak pokroić w plastry grubości około pół centymetra i smażyć na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu i posolić.



© Nadia G.

powrót

Podobne przepisy

Pikantne skrzydełka
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
Jogurtowe curry z kurczakiem
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.