Jacek Sikora

Zapieczone lody z sosem zabaione


Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zapieczone lody z sosem zabaione
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 ml lodów waniliowych

150 g siekanych bakalii

50 ml ajerkoniaku

250 g truskawek

kiwi

mango

Sos

4 żółtka

50 g cukru

opakowanie cukru waniliowego

200 ml śmietanki 36%

40 ml ajerkoniaku

Przygotowanie:

Lody wymieszaj z ajerkoniakiem i bakaliami. Wyłóż nimi foremkę do zapiekania. Wstaw z powrotem do zamrażarki. Żółtka z cukrem zwykłym i waniliowym ukręć na kogel-mogel. Wstaw miskę do kąpieli wodnej, ubijając dalej ajerkoniaku oraz śmietanę. Zdejmij zabaione z ognia, gdy w widoczny sposób zgęstnieje. Zamrożone lody polej zabaione. Na lodach z sosem można ułożyć truskawki pokrojone w ćwiartki, kiwi w plasterki i piórka z mango. Wstaw do piekarnika nastawionego na mocny grill tylko do momentu jak u góry pojawi się spieczona skórka. Podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika.

powrót

Podobne przepisy

(odc.05)nietypowe tiramisu
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mus czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chałwa z pistacjami i wodą różaną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Pascha z mango
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Potrawy wielkanocne
Pudding miodowo-marchewkowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.