Vienio

Zalewajka


Przepis z programu Ślinotok (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 1503

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 duże ziemniaki

2 cebule

1 butelka zakwasu

suszone leśne grzyby

ziele angielskie

liść laurowy

biały wiejski chleb

pieprz ziarnisty

Przygotowanie:

Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka razem z przyprawami i grzybami. Cebulę opalamy na gazie na czarno i dodajemy do wywaru.
Gotujemy do miękkości ziemniaki.
Drugą cebulę kroimy na kostkę i smażymy na oleju na złoto.
Kiedy ziemniaki są ugotowane , dolewamy wcześniej rozmieszany dobrze zakwas (żurek). Zagotowujemy ponownie. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy cebulową okrasę.
Podajemy ze świeżym wiejskim chlebem na zakwasie.

powrót

Podobne przepisy

Zupa marchwiowo-kokosowa
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Bulion z pulpetami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Zupa cebulowa zapiekana
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa meksykańska z nachosami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Zupa z kukurydzy z wędzoną rybą i porem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.