Zakwas na żur lub barszcz biały

Zakwas na żur
Oceń przepis:
54 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Brygida Kosel

Seria kulinarna:
Teraz Brygida! (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej lub 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 litr ciepłej wody
  • kawałek skórki z chleba razowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1 szklankę mąki żytniej (żur) lub pszennej (barszcz biały) zalać 1 litrem ciepłej wody. Dorzucić po kawałku skórki z chleba razowego. Całość przelać do szklanego słoja, przykryć i zostawić w ciepłym i ciemnym miejscu. Po trzech dniach zakwasy będą gotowe do użycia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA