Zając z buraczkami i grzybami leśnymi

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Zając z buraczkami i grzybami leśnymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

1 zając, podzielony na części: przednie i tylne skoki, comber, wątróbka, nerki i korpus



Bulion (najlepiej przyrządzić dzień wcześniej):

150 g marchewki, pokrojonej w kostkę

150 g cebuli, pokrojonej w kostkę

50 g selera naciowego, pokrojonego w kostkę

300 g pręgi wołowej

1 nóżka wieprzowa

4 skrzydełka kurczaka

listki laurowe

1 główka czosnku

chlust wina shiraz

5 jagód jałowca

kości przednich skoków i korpus zająca pokrojony na 8 kawałków

niewielka ilość oliwy



Mięso:

comber, pokrojony na 6 równych kawałków

przednie skoki, wyluzowane i pokrojone w kostkę

wątróbka i nerki, pokrojone w grubą kostkę

100 g otrzewnej wieprzowej (siatki)

150 g słoniny, tłuszczu od szynki lub prosciutto

50 g marchewki, pokrojonej w drobną kostkę

50 g cebuli, pokrojonej w drobną kostkę

30 g selera naciowego, pokrojonego w drobną kostkę

5 rozgniecionych owoców jałowca

3 ząbki czosnku

sól i czarny pieprz

3 buraki średniej wielkości, upieczone w całości, obrane i pokrojone na kawałki

180 g leśnych grzybów - maślaków lub rydzów





Bulion:

Obsmażyć wszystkie składniki, oprócz liści laurowych i wina, aż uzyska się intensywny brązowy kolor. Zalać wodą. Dodać liście laurowe i doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu zszumować. Zmniejszyć ogień i gotować co najmniej dwie godziny. Zszumować i odstawić do ostygnięcia.

Usunąć tłuszcz zgromadzony na powierzchni wywaru. Dodać wino. Odparować bulion o 2/3, aż powstanie ciemny, oleisty sos.



Mięso:

Zemleć mięso skoków z podrobami, warzywami, tłuszczem, czosnkiem i jałowcem. Doprawić i podsmażyć niewielką ilość masy, żeby sprawdzić smak. Rozłożyć 10-centymetrowy kawałek siatki wieprzowej i nałożyć warstwę mielonego mięsa grubości 1 cm. Na środku położyć comber. Przykryć warstwą mielonego mięsa. Naciągnąć siatkę tak, żeby powstała zgrabna paczuszka.



Pieczenie:

Podgrzać piekarnik do 180 stopni C. Opiekać paczuszkę przez 8 minut. Odłożyć w ciepłym miejscu na 3 minuty. Obgotować grzyby i buraki w bulionie z czerwonym winem. Paczuszkę naciąć ukośnie w trzech miejscach. Przybrać burakami, grzybami i polać sosem.



Sposób podania:

Podać z ziemniakami przyrządzonymi według upodobania.



Opracowane na podstawie programu „Przewodnik po Australii dla smakoszy”.



powrót

Podobne przepisy

Udziec jagnięcy w ziołach z ziemniakami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Curry z baraniny w mleku kokosowym
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Bitki wieprzowe duszone z cebulką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Souvlaki
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Mini hot dogi
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Faszerowane bakaliami udka kurczaka
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.