David Gaboriaud

Zabajone, figi karmelizowane miodem i kruszonka z ciasteczek amaretti


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 1004

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 żółtka

2 łyżki cukru

½ szklanki Prosecco albo Moscato (włoskie wino musujące)

2 świeże figi pokrojone w ćwiartki

30 g masła

1 łyżka miodu

skórka z ½ cytryny

2 pokruszone ciasteczka amaretti

kwiaty oregano

Przygotowanie:

Ubij żółtka z cukrem na kogel mogel, wlej Prosecco i dobrze wymieszaj. Gotuj w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aż masa będzie puszysta, gęsta i jednolita.
Podsmaż figi na maśle, po kilku minutach dodaj miód i skarmelizuj. Na talerz lub do szklanki wlej zabajone, dodaj figi, skórkę z cytryny i kruszonkę z amaretti oraz kwiaty oregano.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta z figami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Fiński naleśnik
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Czekoladowo-kawowy creme brulee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding imbirowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska
Pomarańcze w karmelu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.