Jacek Sikora

Zabaione


Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zabaione
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 żółtek

3 łyżki cukru

opakowanie cukru waniliowego

kieliszek rumu

szklanka miodu pitnego

płatki róż

 

Przygotowanie:

Żółtka utrzyj z cukrem, aż będą nieomal białe. Wymieszaj wino z cynamonem i rumem. Wlej powolnym strumieniem do miski z żółtkami. Miskę postaw na rondlu z gotującą wodą i ubijaj, aż krem zrobi się puszysty i dobrze ubity. Wlej do kieliszków do martini.

© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Kogel-mogel z Kozamerem klasztornym i malinami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Jogurtowa panna cotta
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Flan karmelowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.