Jacek Sikora

Zabaione


Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zabaione
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 żółtek

3 łyżki cukru

opakowanie cukru waniliowego

kieliszek rumu

szklanka miodu pitnego

płatki róż

 

Przygotowanie:

Żółtka utrzyj z cukrem, aż będą nieomal białe. Wymieszaj wino z cynamonem i rumem. Wlej powolnym strumieniem do miski z żółtkami. Miskę postaw na rondlu z gotującą wodą i ubijaj, aż krem zrobi się puszysty i dobrze ubity. Wlej do kieliszków do martini.

© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Gruszki zapiekane z serem pleśniowym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding z brązowego ryżu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Śliwki w czekoladzie
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Chałwa z pistacjami i wodą różaną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Galaretka cytrusowo – herbaciana
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Bomby jabłkowe z imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.