Yorkshire pudding

Przepis z programu
trudność: łatwe

Yorkshire pudding
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

3 bądź lub jajka (objętościowo 200 ml )

200 ml mleka

200 ml mąki

szczypta soli

smalec (do wysmarowania foremek, ok. 0,5 cm na jedną foremkę)

foremka do mini muffinek na 24 sztuki



pasta z pieczonego indyka:

400 g pieczonej piersi z indyka

6 łyżek majonezu

1 łyżeczka pieprzu



sos żurawinowo- pomarańczowy:

½ szklanki całej żurawiny w słoiku

¼ szklanki soku pomarańczowego

¼ łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

1 łyżeczka pieprzu

40 ml likieru Cointreau



Przygotowanie:

Mikserem wymieszać jajka z mlekiem, następnie dodać mąkę i sól, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na min. 2 godziny.

Piekarnik rozgrzać do maksymalnej tem. ok. 250 st. C. W każdą foremkę do mini muffinek włożyć ok. 0,5 cm smalcu, włożyć do rozgrzanego piekarnika i nagrzewać blachę, aż tłuszcz zacznie dymić. Następnie wyjąc blachę, zmniejszyć tem. do 230 st. C. Wlać ciasto do foremek, tak aby tylko przykryło dno. Piec ok. 6 do 7 minut.

Przygotować pastę z pieczonego indyka. Upieczoną pierś z indyka pokroić w drobną kostkę, dodać majonez oraz pieprz i zmiksować na gładką pastę, ewentualnie doprawić do smaku. Przygotowaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego, i wycisnąć do dziurek w Yorkshire pudding.

Przygotować sos żurawinowo-pomarańczowy. Do rondelka przełożyć żurawinę, wlać sok pomarańczowy, likier, dodać cynamon, pieprz oraz startą skórkę z pomarańczy. Zagotować, następnie gotować na małym ogniu (mieszając od czasu do czasu) do odparowania alkoholu i zgęstnienia sosu. Sosem delikatnie polać przygotowane Yorkshire pudding.



przepis nadesłała Agnieszka Fluderska

www.danianaprzyjecia.pl

powrót

Podobne przepisy

Barszcz z pieczonych buraków z krokietami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.