Agnieszka Kręglicka

Wywar warzywny


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Wywar warzywny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 marchewek

4 korzenie pietruszki z nacią

3 łodygi selera naciowego z liśćmi

2 pory

2 cebule

ćwiartka selera korzeniowego

tymianek

2 ząbki czosnku

pieprz

sól

listek laurowy

ziele angielskie

oliwa z oliwek do smażenia

 

Przygotowanie:

Cebulę nadziać goździkami. Warzywa pokroić na kawałki. W dużym garnku rozgrzać oliwę i obsmażyć warzywa. Zalać zimną wodą, na wysokość ok 4 cm powyżej składników. Dodać kilka ziarenek pieprzu, ziele angielskie, tymianek i listek laurowy. Smak można rozbudować różnorodnymi warzywami. Buraki zmieniają kolor wywaru, seler i warzywa kapustne w nadmiarze dominują smakowo. Powoli podgrzewać. Kiedy wywar się zagotuje zbierać szumowiny tworzące na wierzchu szarą pianę. Dodać sól, mniej niż zazwyczaj, ponieważ wywar odparuje. Łatwiej potem dosolić właściwą zupę, niż walczyć z przesoleniem. Gotować odkryty, na małym ogniu, unikać mocnego wrzenia. Przestudzony wywar odcedzić na sicie przez gęstą gazę. Wywar można wykorzystać do przygotowania innych zup, sosów, risotta. Można mrozić.

powrót

Podobne przepisy

Zupa śledziowa z orzechami i jabłkiem na zimno
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Śledzie
Krem z selera naciowego z serem camembert
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
Zupa kominkowa
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z zielonej kapusty i pomidorów i filet z dorady
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zupa chlebowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krem grzybowy z grzankami
Jamie  Oliver
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.