Agnieszka Kręglicka

Wywar rybny


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Wywar rybny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kg rybnych kręgosłupów

łbów

wypatroszonych tanich rybek

3 korzenie pietruszki z nacią

3 łodygi selera naciowego z liśćmi

1 por

1 cebula

1 koper włoski

kilka plasterków cytryny

pieprz

sól

cukier

listek laurowy

ziele angielskie

 

 

Przygotowanie:


Kręgosłupy dokładnie wypłukać, z łbów wyciąć czerwone części skrzeli. Warzywa pokroić na kawałki. Do dużego garnka włożyć części rybne, warzywa i przyprawy. Zalać zimną wodą, na wysokość ok. czterech cm powyżej składników. Dodać kilka ziarenek pieprzu, ziele angielskie i listek laurowy. Powoli podgrzewać. Kiedy wywar się zagotuje zbierać szumowiny tworzące na wierzchu szarą pianę. Dodać sól, mniej niż zazwyczaj, ponieważ wywar odparuje. Łatwiej potem dosolić właściwą zupę, niż walczyć z przesoleniem. Gotować odkryty, na małym ogniu, unikać mocnego wrzenia. Po ok.1,5 godziny gotowania wyłączyć. Przestudzony wywar odcedzić na sicie przez gęstą gazę. Wywar można wykorzystać do przygotowania zup, sosów i risotta rybnego i z owoców morza. Można mrozić.
W wywarze rybnym unika się dodatku marchwi ze względu na delikatny odcień czerwieni, ale w wielu zupach to nie przeszkadza.

powrót

Podobne przepisy

Prosta zupa kalafiorowo-brokułowa
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa selerowa z carpaccio z kalafiora
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
Ekspressowa zupa z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Gazpacho z pomidorów
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Zupa z serem i gruszką
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.