Wytrawne kebaby jogurtowe i chutney z bazylii

Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Wytrawne kebaby jogurtowe i chutney z bazylii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2,75 kg jogurtu greckiego

330 g dojrzałego sera cheddar, drobno startego

22 średnie kromki białego chleba, pokruszonego

390 g mąki z ciecierzycy

6 średnich cebul, drobno posiekanych

22 średnie ząbki czosnku, drobno posiekane

110 g imbiru, obranego i drobno posiekanego

5-10 zielonych chilli, posiekanych

3½ papryki czerwonej, drobno posiekanej

sól i czarny pieprz do smaku

11 łyżeczek garam masala

9 łyżeczek prażonego kminu rzymskiego w proszku

33 łyżki oleju roślinnego

 

Chutney z bazylią:

1 pęczek świeżej bazylii, liście zerwane i umyte

2 duże garście świeżej kolendry, liści i łodyg

20 pistacji

1 mały ząbek czosnku, obrany

1½ łyżki oliwy z oliwek

1 łyżki wody

1-1¼ łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

Wsyp mąkę z ciecierzycy na patelnię i upraż ją na średnim ogniu. Mieszaj często i poczekaj, aż mąka zrobi się złocista, około 4-5 minut. Przełóż do dużej miski.

Wyczyść patelnię i rozgrzej na niej 1,5 łyżki oleju. Dodaj cebulę i ją zeszklij. Dodaj czosnek, imbir i sól i smaż, aż przestaniesz czuć zapach surowego czosnku, 40-50 sekund. Dodaj garam masala i kmin rzymski. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj mąkę z ciecierzycy, jogurt, ser, ¾ porcji bułki tartej, czerwoną paprykę, zieloną chili i czarny pieprz. Wymieszaj wszystko i dopraw do smaku. Masa powinna być kremowa, ale na tyle zwarta, żeby dało się z niej formować kulki. Jeśli nie, dodaj więcej bułki tartej. Wytrzyj patelnię.

Rozgrzej połowę pozostałego oleju w rondlu. Formuj z mieszanki małe kulki, spłaszczaj i smaż na patelni. Następnie zmniejsz ogień i smaż, aż spód zrobi się brązowy i chrupiący. Przewróć i drugą stronę usmaż tak samo. Gotowe kebaby kładź na ręczniku papierowym. Serwuj od razu z chutneyem z bazylii.

Aby zrobić chutney z bazylii zmieszaj wszystkie składniki na gładką pastę, dodaj odpowiednią ilość wody, aby chutney był gęsty i kremowy. Dopraw i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Domowa przyprawa z warzyw
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Kaczka po kanadyjsku z jabłkami i syropem klonowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Element wagashi: shiro-an
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Kanapka z wędzonym kurczakiem i rukwią wodną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Marokańska pasta z migdałów i miodu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Kanapka z kaczką i camambertem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.