Wykwintne piersi kurczaka z cytrynowymi karczochami i pieczarkami

Wykwintne piersi kurczaka z cytrynowymi karczochami i pieczarkami
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach. Jajko czy kura (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 duże piersi kurczaka, ze skórą lub bez
  • ½ filiżanki soli morskiej
  • ½ filiżanka cukru
  • 6 filiżanek wody
25 g masła
4 karczochy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso piersi kurczaka często bywa suche po przyrządzeniu. Tym razem tak nie będzie, przyrzekamy. Marynowanie w solance z cukrem sprawi, że piersi zachowają soczystość.

Rozpuść sól i cukier w letniej wodzie, włóż piersi kurczaka do miski, zalej marynatą, zakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny.

Przygotuj karczochy. Oto moja metoda, która zawsze się sprawdza. Kupuj karczochy, kiedy są jeszcze zamknięte – są świeższe i delikatniejsze od tych rozchylonych. Zetnij łodyżkę mniej więcej 1 cm od podstawy karczocha. Obierz z zewnętrznej warstwy listków, skrapiając w trakcie sokiem z cytryny, by karczochy nie ściemniały. Kiedy dojdziesz do serca, zetnij od góry i zostaw samą podstawę. Za pomocą łyżeczki do robienia kulek z owoców lub zwykłej łyżki wygarnij włoski ze środka serca – ich spożycie grozi zadławieniem. Nożykiem do obierania warzyw zetnij zewnętrzną warstwę wokół serca karczocha, skrop obficie sokiem z cytryny i spójrz z dumą na pięknie przygotowane serce karczocha. Pokrój każde serce na mniej więcej 6 plastrów. Obgotuj je w wodzie z sokiem z cytryny przez mniej więcej 5 minut, zakryj pokrywką i odstaw.

Wyjmij piersi kurczaka z zalewy, osusz ręcznikiem papierowym, ułóż na desce na kawałku folii spożywczej, przykryj drugim kawałkiem i delikatnie rozbij tłuczkiem (płaską stroną), by wyrównać grubość – dzięki temu równo się usmażą. Oprósz z obu stron mąką.

Na patelni z pokrywką podgrzej masło z oliwą, smaż piersi z jednej strony (jeśli są ze skórą – zacznij od strony ze skórą), na złoto, przez 1-2 minuty. Przewróć, zakryj pokrywką i smaż na małym ogniu przez 10 minut. Zdejmij z patelni, zawiń w folię aluminiową, odstaw na kilka minut. Tak przyrządzone piersi będą idealne.

Na patelnię wlej kolejną porcję oliwy i dodaj masło, zeszklij szalotkę – potrwa to około 5 minut. Dołóż czosnek i przesmaż przez kolejną minutę. Dodaj karczochy oraz pieczarki, smaż, aż z lekka się zrumienią. Wlej wino i sok z cytryny, podgrzewaj, aż płyn odparuje w połowie. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj skórkę, otartą z cytryny oraz natkę pietruszki i bazylię.

Nałóż na środek talerza pieczarki i karczochy, na wierzchu umieść pierś kurczaka i polej sokami, które wyciekły z mięsa. Możesz skropić odrobiną oliwy truflowej. Ja podaję do tego młode ziemniaczki, smażone w oliwie z rozmarynem.

Danie-petarda!!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA