Annabel  Langbein

Wyjątkowo czekoladowe brownie


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Brownie

Wyjątkowo czekoladowe brownie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 2
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 szklanki pokrojonych suszonych daktyli

1 łyżeczka sody oczyszczonej

200 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki

4 jajka

2 łyżki ekstraktu waniliowego

2 szklanki cukru

1 szklanka przesianego ciemnego kakao

1 szklanka mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

250 gramów drobno posiekanej ciemnej czekolady



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 160 °C. Foremkę o wymiarach 30x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Daktyle włożyć do dużej miski, dodać sodę, zalać wrzątkiem, wymieszać. Dodać masło, mieszać, aż się rozpuści. Odstawić na 20 minut. Rozetrzeć daktyle widelcem na gładką masę. Dodać jajka i wanilię. Dokładnie wymieszać. Wmieszać cukier. Dodać kakao, mąkę, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Dodać czekoladę, wymieszać. Przełożyć do foremki. Piec około 50 minut. Przed pokrojeniem na kwadraty ostudzić. Podawać lub przechowywać w szczelnym pojemniku do dwóch tygodni.



© Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Brownie z masą czekoladowo-karmelową
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Brownie
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Tort ptysiowy Paris–Brest
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Kukurydziana szarlotka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta z kozim serem i pomidorami
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Beza Pavlowa z owocami leśnymi
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Muffinki, czyli amerykańskie babeczki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.