Andrzej Polan

Wyczesana wieprzowina z grzankami i surówką z kapusty włoskiej i dyni


Przepis z programu Czy na pewno umiesz gotować? (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Wyczesana wieprzowina z grzankami i surówką z kapusty włoskiej i dyni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg karkówki

sól morska

ziarna: gorczycy, kolendry, pieprzu

kminek

liść laurowy

ziele angielskie

cukier brązowy

olej do smażenia

3 cebule

pęczek włoszczyzny

2-3 pomidory

seler naciowy

3 łyżki koncentratu pomidorowego

4 łyżki śmietany 18%

Grzanki:

kromki pieczywa rustykalnego

2 łyżki chrzanu śmietankowego

olej

Surówka:

400 g kapusty włoskiej

200 g dyni bez skórki

2 czerwone cebule

koperek

cytryna

sól

pieprz czarny

 

Przygotowanie:

Z soli, liścia laurowego i ziela angielskiego przygotowujemy mocną w smaku solankę i wkładamy do niej mięso na 12-20 godzin.
Na suchą patelnię wrzucamy przyprawy w ziarnach, podgrzewamy, a następnie wkładamy na nie mięso wyciągnięte z marynaty i dokładnie obtaczamy w przyprawach. Obsmażamy. Całość przekładamy do garnka.
Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, wlewamy trochę oleju, wrzucamy pokrojoną w cząstki cebulę , chwilę smażymy i wrzucamy do mięsa.
Wszystko zalewamy wodą , wkładamy włoszczyznę , seler naciowy, przyprawy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości przez ok 2-3 godziny.
Gdy mięso jest już miękkie, wyjmujemy je z sosu, sos natomiast przecedzamy i redukujemy. W trakcie dodajemy koncentrat pomidorowy. Rozdrabniamy mięso na włókna. Możemy podać je z tortillami lub grzankami.
Aby przygotować grzanki, kromki pieczywa rustykalnego smarujemy olejem i smażymy na patelni na złoty kolor. Grzanki smarujemy lekko sosem z duszonego mięsa, a następnie chrzanem. Na wierzchu wykładamy uduszone, rozdrobnione mięso, całość posypujemy szczypiorkiem dymki.
Dobrym dodatkiem do mięsa będzie surówka z włoskiej kapusty i dyni.
Kapustę drobno szatkujemy, dynie kroimy w julienne, cebule kroimy w czosnek. Wszystko wkładamy do jednej miski, kropimy sokiem z cytryny, dodajemy koperek drobno pokrojony, przyprawiamy solą i pieprzem.

powrót

skomentuj przepis

Agata11

postów: 74

26.12.2016 16:46

CYTUJ

Mamy tu niezły bigos a nie wyczesaną wieprzowinę. Brakuje składników oraz są takie o których Pan Polan nie wspomina. Przepis jest tak skonstruowany, że nie wiadomo co po czym się robi i nie wiadomo jak dokładnie.
Brakuje sensu po co się czesze tą wieprzowinę czyli dlaczego karkówka ma wyglądać jak wołowe wióry, ale za to soczyste. Taka wieprzowina to w Stanach smakowite Bistro na co dzień i dlatego jest tak rajcująca wszystkich. Tańsza od wołowiny.
A więc -
1. W składnikach nie ma wymienionej papryki świeżej czerwonej i papryki ostrej jako zmielonej przyprawy
2. Jest cukier brązowy, śmietana 18 % nie napisane po co. Wydedukować jednak trzeba.
3. Na pierwszym miejscu sól morska też nie wiadomo po co i dlaczego akurat ma to być ta sól a nie inna
4. W przepisie praży się 4 rodzaje ziaren - kolendra, gorczyca, kminek, czarny pieprz do momentu aż będą podskakiwały na gorącej patelni ale w składnikach tego nie uwzględniono. Nie podane jest ile tych ziarenek sypać na patelnię. Ma być po łyżeczce.
5. Nie 1 kg karkówki a do 2 kg
6. Solanka w której maceruje się tą karkówkę ma mieć stężenie soli dokładnie 35 g na 1 litr wody. Brakuje info ile tej soli ma być.
7. Nie jest napisane w przepisie, że przed smażeniem karkówki należy ją pokroić w poprzeczne kawałki takie mniej więcej żeby jak karkówka dojdzie, porobiły się włókna stosownie długie ale nie za krótkie i nie za długie. Tak około 8-10-15 cm mniej więcej na oko.
8. Nie ma pewności czy mięso po wyciągnięciu z marynaty obtacza się w przyprawach z patelni i smaży. Raczej nie ponieważ przyprawy by się przypaliły. Jest tylko powiedziane, że mięso musi być podsmażone ze wszystkich stron.Na filmiku obsmażona karkówka jest gładka bez przypraw.
9. Jednak na pewno na pozostałym tłuszczu po smażeniu karkówki są skądś obecne podpieczone wcześniej ziarna i podlewa się to wszystko jeszcze olejem po czym dodaje pokrojoną cebulę plus czosnek i smaży. Czosnku dużo. Widać na filmiku jakieś 5, 6 ząbków ale w przepisie ani słowa o tym czosnku. Od czosnku zależy cały aromat tej wyczesanej wieprzowiny.
10. Do duszącej się karkówki dodaje się oprócz włoszczyzny i 3 pomidorów tą czerwona paprykę (1 szt.) i ostrą paprykę (ok. pół łyżeczki). Brak info w przepisie.
11. Do duszonej karkówki dodaje się chyba tą śmietanę 18 %. Brak info.
12. Gdyby faktycznie dodano do tego sosu aż 3 łyżki koncentratu pomidorowego to byłaby zupa pomidorowa a nie łagodny sos lekko podkolorowany pomidorem jak widać to na filmie.To chyba pomyła piszącego - zamienił 3 pomidory na 3 łyżki koncentratu.
12. Brązowy cukier jest w składnikach - po co to zagadka.

Na koniec -
Jakby ktoś nie miał pojęcia co to jest ten styl Julienne, to należy wydedukować, że to jest to samo co "pokroić dynię w zapałkę", a pieczywo rustykalne to jest "zwykła angielka" pokrojona pod skos. Czerwona cebula pokrojona w czosnek to jest mniej więcej "w takie tam piórka".
Smacznego.

Ten przepis to też jakaś zagadka czyli niedoróba.

post edytowany 17 razy, ostatnio 13.02.2017 15:51

grochem_o_sciane

postów: 3

14.01.2016 13:04

CYTUJ

wołowina to petarda

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.