Lucinda Scala  Quinn

Wstążki z małżami


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Wstążki z małżami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1/3 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia

4 ząbki czosnku: 2 zmiażdżone i 2 pokrojone w cienkie plasterki

¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki

3 tuziny małży littleneck/wenus lub 4 tuziny sercówek

1 łyżka mąki kukurydzianej lub pszennej

½ kg makaronu wstążki

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Najlepiej 8 godzin wcześniej (a co najmniej 1 godzinę wcześniej) wymieszać w dużej misce oliwę, czosnek, płatki papryki. Przykryć, zostawić w temperaturze pokojowej.
Oczyścić małże, opłukać, wrzucić do dużej miski z wodą, dodać mąkę. Żywe małże otworzą się, by pożywić się mąką, uwalniając z wnętrza drobiny piasku. Odstawić na 10 minut. Każdą muszlę umyć dokładnie pod strumieniem zimnej wody, oskrobując zewnętrzną stronę. Znów włożyć do zimnej wody. Jeśli trzeba – powtórzyć czyszczenie, nawet kilkakrotnie, aż w wodzie nie będą się unosiły zanieczyszczenia. Odsączyć, schłodzić. Zagotować wodę w dużym garnku. Dobrze osolić. Włożyć wstążki i gotować al dente. Ustawić timer 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Spróbować czy makaron jest już gotowy. Jednocześnie zagotować ¼ szklanki wody w dużym rondlu z dopasowaną pokrywką. Wsypać oczyszczone małże, przykryć i gotować, aż małże się otworzą, 3-5 minut. Wyrzucić wszystkie małże, które się nie otworzyły. Wrzucić ugotowane otwarte małże (z muszlami) do oliwy z przyprawami. Przecedzić wywar z małży i wlać. Dodać makaron i przyprawy. Wymieszać. Skropić pikantną oliwą. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Kopytka szczawiowe
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sajgonki
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Poczštki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.