Wstążki z kwinoi i owoce morza w szafranowym bulionie

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Wstążki z kwinoi i owoce morza w szafranowym bulionie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

450 g makaronu linguini z kwinoi (komosy ryżowej)

60 ml oliwy z pierwszego tłoczenia

240 g cebuli, pokrojonej w kostkę

4 ząbki czosnku

½ łyżeczki rozgniecionej, czerwonej papryczki

480 ml białego wina

240 ml wywaru rybnego

1 łyżeczka szafranu

1 łyżeczka świeżo zmielonego, czarnego pieprzu

450 g omułków

340 g przegrzebków

340 g krewetek (oczyszczonych)

340 g kalmarów, pokrojonych w 0,5 cm krążki

30 g posiekanej kolendry (liście i łodygi)

1 cytryna

sól (do smaku)



Przygotowanie:

Ustaw duży garnek z 4 litrami mocno osolonej wody na dużym ogniu. W drugim garnku z dobrze pasującą pokrywką rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Wrzuć cebulę, czosnek i papryczki. Smaż przez kilka minut, aż zmiękną. Powiększ płomień do dużego, wlej wino i wywar, doprowadź do wrzenia. Dodaj szafran i czarny pieprz. Gotuj przez kilka minut. Wrzuć omułki i przykryj. Gdy omułki się otworzą, wyjmij je dużą łyżką cedzakową albo szczypcami i ułóż w misce. Wrzuć makaron do osolonego wrzątku i wymieszaj. Wrzuć przegrzebki i krewetki do wrzącego wywaru, przykryj pokrywką. Po 1 minucie odkryj, wymieszaj, dorzuć kalmary i przykryj. Po 30 sekundach wyjmij wszystkie owoce morza do miski. Na owoce morza wyciśnij sok z cytryny i posyp ⅓ posiekanej kolendry. Wlej 1-2 łyżki wazowe wody od gotowania makaronu do sosu z winem. Gotuj. Przełóż makaron prosto z wrzątku do sosu i gotuj, aż będzie miękki. Zdejmij z ognia, dodaj resztę posiekanej kolendry. Przełóż makaron do miski, nałóż na wierzch owoce morza i dolej łyżkę wazową sosu.



© 2012 Frank Picchione





powrót

Podobne przepisy

Briki krabowe, sałatka z kuskusem i salsa
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Kalmary w zielonym sosie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Szaszłyki z krewetek i cukinii
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cavatelli z małżami
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Apulia (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.