Kylie Kwong

Wontony krewetkowe z dressingiem z dymki, imbiru i octu


Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Wontony krewetkowe z dressingiem z dymki, imbiru i octu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Dressing

2 ½ łyżki jasnego sosu sojowego

2 łyżki posiekanych łodyżek i korzonków kolendry

2 łyżki posiekanego imbiru

2 łyżki posiekanej dymki

2 łyżki kecap manis

2 łyżki octu słodowego

¼ łyżeczki oleju aromatyzowanego chili

odrobina oleju sezamowego



Wontony

9 świeżych średnich krewetek (około 300g)

1 łyżka z grubsza posiekanych listków kolendry

1 łyżka posiekanej dymki

1 ½ łyżki posiekanego imbiru

1 łyżeczka wina shaoxing lub wytrawnej sherry

1 łyżeczka jasnego sosu sojowego

1 łyżeczka sosu ostrygowego

¼ łyżeczki cukru

¼ łyżeczki oleju sezamowego



Dodatkowo

16 kawałków świeżego ciasta na wontony, w kształcie kwadratu o boku 7 cm



Przygotowanie

W miseczce wymieszać składniki dressingu, odstawić. Obrać krewetki i pokroić drobno mięso, wymieszać z pozostałymi składnikami w miseczce, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie nakładać na ciasto i zlepiać je w kształt „sakiewek”.

Gotować wontony, partiami, we wrzątku przez około 2 minuty, wyjmować łyżką cedzakową. Ułożyć ugotowane wontony na półmisku i polać przygotowanym dressingiem



© Kylie Kwong

powrót

Podobne przepisy

Pieczone pierożki z bryndzą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierożki z ciasta filo
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Gulab Jamun - pierożki z szafranem
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.