Wonton ravioli z polewą z jabłkowego cydru, marchwiowo – fenkułowa sałatka z dressingiem z białego wina, oraz dżemowe pacz

Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Wonton ravioli z polewą z jabłkowego cydru, marchwiowo – fenkułowa sałatka z dressingiem z białego wina, oraz dżemowe pacz
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Polewa z jabłkowego cydru:

litr jabłkowego cydru



Wonton Ravioli (wychodzi 30 sztuk)

20 dag mielonego mięsa z indyka

20 dag mielonej wieprzowiny

drobno posiekana szalotka

2 drobno posiekane ząbki czosnku

2 łyżki grubo posiekanej świeżej szałwii

20 dag drobno startego sera Asiago

łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

454 g okrągłych placków na wontony (60 sztuk)

jajko, roztrzepane, do sklejania placków

polewa z jabłkowego cydru

10 dag drobno posiekanego szczypiorku

sól



Marchwiowo – fenkułowa sałatka z dressingiem z białego wina

60 g rodzynek sułtańskich

240 ml białego wina

2 łyżeczki miodu

2 obrane marchewki, podcięte we wstążki obierakiem do warzyw

pół drobno pokrojonego fenkuła

1,5 łyżeczki kaparów

60 g rodzynek sułańskich odsączonych z ciepłego dressingu z białego wina

50 g grubo posiekanej świeżej pietruszki

70 g prażonych płatków migdałów



Dżemowe paczki (24 sztuki)

olej do smażenia

454 g kwadratowych placków do wontonów

jajko, roztrzepane, do sklejania placków

14 dag dżemu truskawkowego

40 g cukru pudru do posypania





Polewa z jabłkowego cydru

1. Na mocno rozgrzaną patelnię wlać jabłkowy cydr.

2. Gdy jabłkowy cydr zredukuje się do połowy swej objętości i uzyska konsystencję gęstego syropu, dodać czarny pieprz, zamieszać i odstawić na bok.



Wonton Ravioli (30 wontonów)

1. Mocno posoloną wodę zagotować w wysokim garnku. Zmniejszyć płomień, żeby wrzątek delikatnie bulgotał.

2. By zrobić nadzienie, włożyć wszystkie składniki do miski, poza plackami na wontony, roztrzepanym jajkiem, szczypiorkiem i polewą z jabłkowego cydru. Zamieszać, żeby powstała jednolita masa.

3. Klejenie wontonów ravioli. Położyć placek na wontony na czystej, suchej powierzchni i posmarować cały roztrzepanym jajkiem. Podczas pracy pozostałe placki muszą być przykryte, żeby nie wyschły.

4. Na środku posmarowanego placka położyć łyżeczkę mięsnego nadzienia.

5. Delikatnie rozciągnąć drugi placek nad nadzieniem, przykryć i dociskając, połączyć krawędzie obu placków.

6. Delikatnie podnieść, ułożyć pierożek z nadzieniem w zagłębieniu dłoni i docisnąć, wypychając resztę powietrza ze środka. Docisnąć palcami krawędzie pierożka i ułożyć na talerzu. Podobnie postąpić zresztą pierożków.

7. Ostrożnie włożyć 5 wontonów do wody. Gotować, aż mięso straci różowe zabarwienie (mniej więcej 5 minut). W połowie czasu gotowania obrócić pierożki na drugą stronę.

8. Włożyć wontony ravioli do dużej miski, polać polewą z jabłkowego cydru, ułożyć na talerzu i posypać posiekanym szczypiorkiem.



Marchwiowo – fenkułowa sałatka z dressingiem z białego wina

1. Włożyć rodzynki do miski i zalać winem. Zostawić na godzinę, potem odsączyć, zachowując białe wino.

2. Wlać białe wino do małego garnka, dodać miodu i gotować mniej więcej 5 minut na średnim/ dużym ogniu, aż płyn zredukuje objętość do 80 ml.

3. Do dużej miski włożyć marchew, fenkuł, kapary i odsączone rodzynki.

4. Polać wszystko dressingiem z białego wina, dodać posiekaną pietruszkę, prażone migdały. Zamieszać i podawać.



Dżemowe paczki

1. Wlać olej do garnka do 1/3 wysokości. Rozgrzać do 180 stopni i przygotować blachę wyłożoną papierowym ręcznikiem.

2. Na suchej i czystej powierzchni ułożyć placki na wontony i posmarować roztrzepanym jajkiem.

3. Na środku każdego placka położyć ¼ łyżeczki dżemu.

4. Delikatnie unieść krawędzie placka i zakręcić (tworząc „paczkę”). Ścisnąć, żeby dokładnie zlepić krawędzie placka.

5. Smażyć po kilka sztuk w oleju, aż wontony nabiorą złotobrązowego koloru.

6. Gdy „paczki” będą usmażone, wyjąć je z garnka.

7. Ułożyć pierożki na papierowym ręczniku. Usmażyć pozostałe „paczki”.

8. Gdy dżemowe paczki ostygną, oprószyć je cukrem pudrem i podawać.





powrót

Podobne przepisy

Domowy makaron z domowym pesto
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti carbonara
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.