Agnieszka Kręglicka

Wołowina z sosem z grzybów i pomidorów


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Wołowina z sosem z grzybów i pomidorów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

150 g rostbefu lub polędwicy wołowej pokrojonej w paski

2 ząbki czosnku

garść pokrojonych grzybów leśnych

 

Sos

garść pomidorów koktajlowych

4 łyżki przecieru pomidorowego

1 szklanka czerwonego wina

rozmaryn, tymianek, listek laurowy

sól, pieprz, sos sojowy

posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Mięso mocno obsypać pieprzem i mąką, obsmażyć krótko na gorącej oliwie. Zdjąć i trzymać w cieple. Na patelnię wrzucić grzyby, listek laurowy, tymianek, rozmaryn i czosnek, podsmażyć. Zalać czerwonym winem. Gotować, aż wino znacząco odparuje. Dodać małe pomidory. Dodać przecier pomidorowy, ewentualnie więcej wina lub trochę wody. Uzupełnić przyprawy, dodać natkę pietruszki. Połączyć mięso z sosem. Podawać jako samodzielne danie lub sos do makaronu.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak w ziołach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Naleśnikowe cannelloni
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.