Agnieszka Kręglicka

Wołowina z sosem z grzybów i pomidorów


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Wołowina z sosem z grzybów i pomidorów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

150 g rostbefu lub polędwicy wołowej pokrojonej w paski

2 ząbki czosnku

garść pokrojonych grzybów leśnych

 

Sos

garść pomidorów koktajlowych

4 łyżki przecieru pomidorowego

1 szklanka czerwonego wina

rozmaryn, tymianek, listek laurowy

sól, pieprz, sos sojowy

posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Mięso mocno obsypać pieprzem i mąką, obsmażyć krótko na gorącej oliwie. Zdjąć i trzymać w cieple. Na patelnię wrzucić grzyby, listek laurowy, tymianek, rozmaryn i czosnek, podsmażyć. Zalać czerwonym winem. Gotować, aż wino znacząco odparuje. Dodać małe pomidory. Dodać przecier pomidorowy, ewentualnie więcej wina lub trochę wody. Uzupełnić przyprawy, dodać natkę pietruszki. Połączyć mięso z sosem. Podawać jako samodzielne danie lub sos do makaronu.

powrót

Podobne przepisy

Kapłon smażony na słodko
Przepis z programu Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gicz cielęca z kremem z nasion sosny i esencją sardelową
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.