Wołowina z bambusem i kluskami

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Wołowina z bambusem i kluskami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¼ litra bulionu wołowego z kostki

4 cm świeżego imbiru

sos sojowy

łyżka mirinu

½ kg chudej wołowiny

2 łyżki sosu rybnego

puszka pędów bambusa

puszka kasztanów wodnych

szczypiorek

świeży szpinak

makaron lub kluski

 

 

Przygotowanie:


Rosół wlewamy do rondla, dodajemy imbir, sos sojowy i mirin, czyli japońskie, słodkie wino do gotowania. Wszystko razem gotujemy, by powstał sos, którym polejemy potrawę.
Pokrojone w paski mięso wrzucamy na patelnię i smażymy bez tłuszczu na dużym ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy 2 centymetry posiekanego imbiru, ale może też być imbir ze słoiczka. Wlewamy sos rybny i trochę sosu sojowego. Dorzucamy 10 dag pędów bambusa, tyle samo kasztanów wodnych i garść posiekanego szczypiorku. Wszystko razem starannie mieszamy. Wlewamy do mięsa kilka łyżek esencjonalnego bulionu. Całość mieszamy i dodajemy kawałki liści szpinaku.
Makaron gotujemy i odcedzamy. Nakładamy makaron do indywidualnych miseczek, dodajemy zrumienioną wołowinę z kasztanami wodnymi, pędami bambusa oraz szpinakiem i całość polewamy kilkoma łyżkami bulionu. Dekorujemy szczypiorkiem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.