Wołowina w panierce z pieprzu z pieczonymi ziemniakami i jarzynką z porów i musztardy

Przepis z programu Szef kuchni w wielkim mieście
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Wołowina w panierce z pieprzu z pieczonymi ziemniakami i jarzynką z porów i musztardy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Wołowina:

4 steki wołowe po 200 g

2 ząbki czosnku, pokrojone w plastry

4 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka ziaren pieprzu

sól i pieprz



Ziemniaki:

1,5 kg mączystych ziemniaków

2 łyżki oleju rzepakowego



Jarzynka:

2 - 3 duże pory

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka białego octu winnego

1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy

sól i pieprz



Przygotowanie:

Mięso umieścić w płytkim naczyniu i przykryć plastrami czosnku, polać olejem i doprawić szczyptą soli i pieprzu. Rozgrzać piekarnik do 240°C. Ziemniaki obrać i pokroić na duże kawałki. Zagotować duży garnek osolonej wody i podgotować w niej ziemniaki przez 2 - 3 minuty. Podgotowane ziemniaki starannie osączyć w metalowym durszlaku pod przykryciem, aby nieco spulchnić ich brzegi. Durszlak z ziemniakami wstawić do gorącego garnka po wrzątku i potrzymać jeszcze przez 1 - 2 minuty, aby mocniej zaparowały. Potem przełożyć do dużej miski, posolić, polać olejem i dobrze wymieszać podrzucając. Wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika. Pory delikatnie usmażyć do miękkości na patelni z 2 łyżkami oleju. Zdjąć z ognia, a kiedy przestygną, dodać łyżkę octu i łyżeczkę musztardy. Doprawić solą i pieprzem. Ziarna pieprzu rozbić w moździerzu, wymieszać z pozostałymi 2 łyżkami oleju i obtoczyć w nich mięso. Pozostały z marynaty olej wylać na rozgrzaną patelnię i obsmażyć z obu stron mięso, aż się mocno zrumieni. Wstawić do piekarnika na 7 - 8 minut. Upieczone steki odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut. Podawać z ziemniakami, jarzynką i sałatką z zieleniny.



powrót

Podobne przepisy

Kokosowe curry ze sri lanki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia lankijska
Kotlety Pożarskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kartacze z grzybami i kindziukiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczone ziemniaki faszerowane kaszanką
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.