Wołowina w marynacie bazyliowej z ziemniaczkami

Wołowina w marynacie bazyliowej z ziemniaczkami
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • Wołowina:
  • kilogram polędwicy wołowej w temp. pokojowej
  • 250 ml oliwy
  • starta skórka z 1 cytryny
  • sok z 2 cytryn
  • kilka garści posiekanych listków bazylii
  • sól morska i pieprz
Ziemniaki:
  • 1 kg oczyszczonych ziemniaczków
  • gruba sól (do wody)
  • oliwa do obfitego skropienia
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Obsmażyć mięso przez kwadrans. Wyjąć i ostudzić. Pokroić ostrym nożem na cienkie plastry. Zmieszać oliwę, skórkę i sok z cytryny oraz bazylię. Wymieszać z mięsem w szklanym naczyniu. Przyprawić, rozsmarować masę i wstawić na co najmniej kilka godzin do lodówki (przemieszać 1 – 2 razy). Podawać w temp. pokojowej. Zagotować wodę w dużym garnku. Posolić jak do makaronu. Wrzucić ziemniaki i gotować do miękkości. Odlać. Skropić oliwą. Posolić i popieprzyć.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA