Jennifer  Paterson

Wołowina w cieście


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.17)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Wołowina w cieście
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Marynata

4 łyżki lekkiej oliwy

2 średnie marchewki, pokrojone w plasterki

2 średnie cebule, pokrojone w plasterki

2 łodygi selera, pokrojone w plasterki

szczypta tymianku i szczypta szałwii

1 liść laurowy

4 goździki

6 ziarna pieprzu

1 łyżeczka soli

230 ml białego wytrawnego wermutu

4 łyżki brandy

1 oczyszczonej polędwicy wołowej, długości ok. 30 cm

900 g pieczarek, drobno posiekanych

5 szalotek, pokrojonych w cienkie plasterki

55 g masła

115 ml madery, porto lub sherry

110 g (4 łyżki) pasztetu z gęsich wątróbek



Ciasto

420 g mąki

200 g zimnego masła

55 g oleju roślinnego

2 łyżeczki soli

175 ml zimnej wody

85 g miękkiego masła

1 rozkłócone jajko do posmarowania



Sos

2 łyżeczki sosu grzybowego

475 ml bulionu wołowego

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 łyżka mąki kukurydzianej

85 ml madery, porto lub sherry

sól i świeżo mielony czarny pieprz



Przygotowanie

Przygotuj marynatę, rozgrzewając w rondlu oliwę, następnie dodaj wszystkie jarzyny, zioła, przyprawy i ogrzewaj wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Ułóż polędwicę w dość głębokim podłużnym naczyniu, posól, polej marynatą oraz wermutem i brandy. Przykryj naczynie i pozostaw w lodówce 24 godz., obracając i polewając mięso co kilka godzin. Przygotuj ciasto z wszystkich podanych składników prócz miękkiego masła. Wysmaruj masłem zewnętrzne ścianki prostokątnej formy keksówki o wymiarach 30cm x 8cm. Rozwałkuj 3/5 ciasta na prostokąt o wymiarach 41cm x 18cm, ułóż na wierzchu odwróconej dnem do góry formy i przyciśnij, by przylgnęło. Przytnij tak, by ciasto utworzyło pudełko o 3,5 – 4 cm głębokości. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na 30 min. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Upiecz ciasto na środkowej półce piekarnika do lekkiego zbrązowienia (ok. 12-15 min) Wyjmij, pozostaw na formie na 10 min aż przestygnie, a następnie ostrożnie zdejmij z formy. Zbierz marynatę z mięsa i zachowaj do sosu. Mięso osusz papierowym ręcznikiem, natłuść oliwą, ułóż w brytfannie, przykryj folią aluminiową i wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika (220 stopni C). Piecz 25 min, obracając i podlewając mięso co jakiś czas. Wyjmij naczynie z pieca i odstaw na 30 minut, żeby przestygło. Uduś pieczarki i szalotki na maśle (8 min), dodaj maderę i podgrzewaj, aż cała ciecz odparuje. Rozprowadź dokładnie pasztet w sosie, przełóż do miski, przykryj i odstaw. Rozwałkuj pozostałe ciasto na prostokąt o wymiarach 41 x 18 cm. Nasmaruj połową miękkiego masła spód ciasta, złóż na pół, nasmaruj drugą stronę i złóż ponownie. Zwiń w prostokąt i złóż na trzy tak, jak biznesowy list. Wstaw do lodówki na 2 godz. Umieść upieczone ‘pudełko’ z ciasta na wysmarowanym masłem pergaminie, rozłóż połowę uduszonych pieczarek na dnie. Zdejmij sznurek z polędwicy, ułóż na grzybach i przykryj pozostałymi pieczarkami. Ubij jajko z połową łyżeczki wody i pomaluj boki pudełka, przykryj ‘pokrywką’ z surowego ciasta, ściśnij razem i przytnij, jeśli to konieczne. Pomaluj ‘wieczko’ zawiesiną jajka. Ponacinaj je w trzech miejscach, robiąc 7-centymetrowe otwory. Wsuń w nie cienkie foliowe kominki, przez które będzie się w czasie pieczenia ulatniała para. Piecz na środkowym poziomie duchówki uprzednio nagrzanej do temperatury 220 stopni C przez pierwsze 20 min, a następnie w temperaturze 190 stopni C przez kolejne 20 min. Aby przyrządzić sos, gotuj marynatę z sosem pieczarkowym i przecierem pomidorowym przez 1 godz. na małym ogniu, mieszając. Po zagęszczeniu do objętości niecałego pół litra przecedź, przełóż z powrotem do rondla i zagęść mąką kukurydzianą rozmieszaną dokładnie z maderą, porto lub sherry. Zagotuj mieszając aż sos zgęstnieje i dopraw do smaku.



powrót

Podobne przepisy

Kurczak z sałatką z fasoli i fenkuła
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jagnięcina po patagońsku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Bigos
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczak z orzechami nerkowca
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Comber jagnięcy w sosie porto z warzywnym gołąbkiem chartreuse
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.