Wołowina vindaloo

Wołowina vindaloo
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 61)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • 90 dag wołowiny pokrojonej w kostkę
  • 3 łyżki octu cydrowego
  • półtorej łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • liść laurowy
  • oliwa
  • 110 g posiekanej cebuli
  • 2 i pół łyżeczki kurkumy
  • półtorej filiżanki zimnej wody
  • półtorej łyżeczki gorczycy
Masala:
  • 40 g pasty z tamaryndowca
  • kawałek kory cynamonowej
  • 2 papryczki chili
  • pół łyżki chili w proszku
  • 6 ząbków czosnku
  • pół łyżki startego imbiru
  • półtorej łyżki nasion kolendry
  • 2 i pół łyżeczki kminu
  • pół łyżeczki białego pieprzu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wołowinę zalać octem, dodać liść laurowy, łyżeczkę soli i pieprz. Wymieszać, żeby mięso okryło się przyprawami. Odstawić na godzinę albo dwie, mieszając co jakiś czas. Przygotować masalę. Mięso odsączyć, a marynatę przelać do misy blendera. Dodać pastę z tamaryndowca, cynamon, chili, czosnek, imbir, kolendrę, kmin i pieprz. Zmiksować na gładką masę. Mięso zrumienić na rozgrzanej oliwie. Zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać gorczycę, kurkumę, pół łyżeczki soli i przygotowaną masalę. Gotować przez 10 minut mieszając. Dodać mięso i wlać wodę. Gotować na wolnym ogniu przez pół godziny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA