Wołowina vindaloo

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Wołowina vindaloo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

90 dag wołowiny pokrojonej w kostkę

3 łyżki octu cydrowego

półtorej łyżeczki soli

pół łyżeczki pieprzu

liść laurowy

oliwa

110 g posiekanej cebuli

2 i pół łyżeczki kurkumy

półtorej filiżanki zimnej wody

półtorej łyżeczki gorczycy

 

Masala:

40 g pasty z tamaryndowca

kawałek kory cynamonowej

2 papryczki chili

pół łyżki chili w proszku

6 ząbków czosnku

pół łyżki startego imbiru

półtorej łyżki nasion kolendry

2 i pół łyżeczki kminu

pół łyżeczki białego pieprzu

Przygotowanie:

Wołowinę zalać octem, dodać liść laurowy, łyżeczkę soli i pieprz. Wymieszać, żeby mięso okryło się przyprawami. Odstawić na godzinę albo dwie, mieszając co jakiś czas. Przygotować masalę. Mięso odsączyć, a marynatę przelać do misy blendera. Dodać pastę z tamaryndowca, cynamon, chili, czosnek, imbir, kolendrę, kmin i pieprz. Zmiksować na gładką masę. Mięso zrumienić na rozgrzanej oliwie. Zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać gorczycę, kurkumę, pół łyżeczki soli i przygotowaną masalę. Gotować przez 10 minut mieszając. Dodać mięso i wlać wodę. Gotować na wolnym ogniu przez pół godziny.

powrót

Podobne przepisy

Polędwiczki z sarny
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pieczone kurczę z opiekanymi warzywami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.05) pieczeń wieprzowa po florencku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jagnięcina mechoui
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.