Wołowina shatkora

Przepis z programu Rick Stein na Dalekim Wschodzie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: kuchnia bangladeska

Wołowina shatkora
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki garam masala:

2 łyżeczki nasion zielonego kardamonu (z ok. 40 strąków)

1 łyżeczka goździków

2 x 6 cm laska cynamonu, połamana na małe kawałki

4 duże kawałki gałki muszkatołowej

2 łyżki nasion kminu

2 łyżki nasion kolendry

1 łyżka ziaren czarnego pieprzu



Składniki dania:

1,5 kg wołowiny, łopatki lub zrazówki

150 ml oleju roślinnego lub z gorczycy

10 goździków

6-8 kawałków kory cynamonowca chińskiego

10 lekko rozgniecionych strąków zielonego kardamonu

225 g cebuli, obranej, przepołowionej i pokrojonej w pióra

35 g czosnku, obranego, zmiksowanego na puree

50 g korzeń świeżego imbiru, obrany, drobno starty

1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy

5 łyżeczek sproszkowanych chilli z Kaszmiru

4 łyżeczki świeżo zmielonego kminu

4 łyżeczki świeżo zmielonej kolendry

2 łyżeczki soli

3 łyżki ketchupu

100 g ghee (sklarowanego masła)

300 ml wody

1 shatkory (zwanej także hatkora Citrus macroptera)

lub ¼ różowego grapefruita

½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka garam masala (patrz przepis poniże)



Przygotowanie garam masala:

Na bardzo małym ogniu rozgrzej patelnię o grubym dnie. Wrzuć wszystkie składniki i praż przez 2-3 minuty, aż poczujesz aromat. Często potrząsaj patelnią, żeby nie przypalić przypraw. Przesyp do młynka do przypraw albo moździerza i rozgnieć na proszek.

Odmierz porcję mieszanki do dania, resztę przechowuj w zakręconym słoiku.



Przygotowanie dania:

Pokrój mięso w 3 cm kostkę, odcinając duże kawałki tłuszczu i ścięgna. Olej rozgrzej na średnim ogniu w rondlu o grubym dnie. Wsyp goździki, korę cynamonowca chińskiego i strąki kardamonu. Smaż przez kilka sekund. Dodaj cebulę i smaż przez 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż będzie miękka i brązowa. Dodaj czosnek, imbir, kurkumę, chilli w proszku, mielony kmin i kolendrę oraz sól. Smaż przez 1 minutę, dorzuć wołowinę, smaż przez 10 minut, często mieszając. Dodaj ketchup i glee, smaż przez 2-3 minuty, wlej wrzątek, duś pod przykryciem przez 1½ godziny, aż mięso będzie niemal miękkie. W tym czasie przekrój shatkorę albo grapefruit na połowę, wyciśnij sok do miski. Pokrój na ćwiartki, z jednej ćwiartki odetnij albedo. Potnij skórkę w długie, ukośne paski. Po duszeniu curry przez 1 ½ godziny dodaj shatkorę albo grapefruit (skórkę i sok), gotuj bez przykrycia przez 20-30 minut, aż mięso będzie miękkie, a sos odparuje i zgęstnieje.



Opracowano na podstawie „Rick Stein na Dalekim Wschodzie”, odc. 6



powrót

Podobne przepisy

Grillowany kurczak w tajskiej marynacie
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Zapiekanka pasterska z puree ziemniaczanym po irlandzku
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Wołowina z woka z liśćmi la lot
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Burger po zagrzebsku z sałatą i salsą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Potrawka mięsna z cebulkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.