Wołowina po prowansalsku

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Wołowina po prowansalsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

800 g mięsa wołowego

200 g dojrzałych pomidorów

(lub pomidorów konserwowych)

1/2 cebuli

kieliszek różowego wina

4 łyżki oliwy extra vergine

pęczek majeranku

gałązka estragonu

pęczek bazylii

gałązka pietruszki

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Mięso kroimy w kostkę. Zioła myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Pomidory zanurzamy we wrzącej wodzie, usuwamy skórę i nasiona, grubo kroimy. W rondlu podgrzewamy oliwę, smażymy do zeszklenia posiekaną cebulę, dodajemy doprawione solą i pieprzem mięso, smażymy, aż mięso nabierze jasnozłotego koloru; wyjmujemy z rondla i odstawiamy na później. Do tego samego rondla wlewamy wino i odparowujemy na mocnym ogniu; dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 5 minut. Dodajemy mięso, zioła i gotujemy około 10 minut.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.