Wołowina po prowansalsku

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Wołowina po prowansalsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

800 g mięsa wołowego

200 g dojrzałych pomidorów

(lub pomidorów konserwowych)

1/2 cebuli

kieliszek różowego wina

4 łyżki oliwy extra vergine

pęczek majeranku

gałązka estragonu

pęczek bazylii

gałązka pietruszki

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Mięso kroimy w kostkę. Zioła myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Pomidory zanurzamy we wrzącej wodzie, usuwamy skórę i nasiona, grubo kroimy. W rondlu podgrzewamy oliwę, smażymy do zeszklenia posiekaną cebulę, dodajemy doprawione solą i pieprzem mięso, smażymy, aż mięso nabierze jasnozłotego koloru; wyjmujemy z rondla i odstawiamy na później. Do tego samego rondla wlewamy wino i odparowujemy na mocnym ogniu; dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 5 minut. Dodajemy mięso, zioła i gotujemy około 10 minut.

powrót

Podobne przepisy

Wieprzowina w musztardzie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Staropolski bigos
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczak pieczony z chorizo
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Risotto ze strączkowych kiełków z grasicą
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Cielęcina a la Brillant Savarin
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Ozór wołowy w sosie chrzanowym z ziemniakami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.